MILC fényképezőgépek II. – Modellek

0

Samsung

Samsung

Nem kellett sok időnek eltelnie, hogy az első MILC modell bejelentése után a Samsung is reagáljon, és szinte azonnal bejelentse saját terveit. Több mint egy éves várakozás után 2010 első napjaiban láthattuk meg a végeredményt, az első NX fényképezőgépet. Külsőre a Panasonic által is szorgalmazott „bridge” méret volt a kijelölt út, jól kézben tartható markolattal és elektronikus keresővel. Legfontosabb jellemzője mégis a piacon elsőként bevezetett APS-C képérzékelő volt, mely máig a legnagyobb méretnek számít a MILC világban. A Samsungon kívül a Sony használja még ugyanezt a méretet. A Samsung gépek további érdekessége az egyedülálló AMOLED kijelző.

2010 végére az addigi NX külalakot áttervezve egy jóval kisebb, kereső nélküli géppel is előállt a cég, majd bejelentették, hogy egyelőre jegelik a hasonló méretű szenzorral szerelt tükörreflexes gyártósorukat. A Samsung azóta komoly odaadással folytatja a MILC gépek gyártását, piacvezető szerepkörre törve.

Samsung NX10

A 2010-es évet rögtön az első Samsung MILC-cel kezdtük az NX10 személyében. Az APS-C érzékelő a gyártó DSLR gépeiből került át a kompakt viszonylatban méretesnek számító modellbe. A Samsung kezdetben nem is rendszerkompaktként, hanem „hibrid” fényképezőgépként -a DSLR és kompakt szegmens keverékeként – jellemezte ezt a kategóriát.

Az NX10 14,6 megapixeles CMOS szenzort kapott, hátulján pedig egy akkor még különlegesnek számító, 614 ezer képpontos OLED kijelzőt találtunk. A termetes gépben egy közel 1 millió képpontos EVF kereső is helyet kapott.

A készülék emellett számos, kompaktokból és DSLR-ekből ismert kényelmi funkciót, az optikai hibák automata korrekcióját, valamint HD minőségű videofelvételt is kínált. A stabilizátort a sorozat összes típusánál a géphez vásárolt objektívekben találjuk.

adatlap
tesztünk

Samsung NX5

Már az első modell bejelentésekor megszellőztette a gyártó, hogy hamarosan érkezik egy olcsóbb verzió is. Fél évnek kellett csak eltelnie és megérkezett a jövevény. Méretében, és szolgáltatásaiban jórészt ugyanazt tudta, mint az első modell, viszont a különleges OLED kijelző helyett itt egy 3”-os LCD-vel kellett beérnünk…persze valamivel olcsóbb áron.

Ez modell nem került a magyar piacra. Csupán néhány nyugat-európai, illetve távol-keleti országban forgalmazták.

adatlap

Samsung NX100

Míg a 2008-as Photokina egyik sztárja a Panasonic G1 volt, a 2010-es kiállításon már a Samsung NX100-at ünnepeltük. A koreai gyártó is belátta, hogy kínálatában helye van az apróbb, még könnyebben hordozható gépeknek is. Így született meg a 100-as széria. Persze ez ismét azt jelentette, hogy az elektronikus keresőt és a belső vakut is elfelejthettük.

Az NX100 figyelemfelkeltő újdonsága az i-Function szolgáltatás volt. Az objektíven egy iFn gombot helyeztek el, melyet lenyomva könnyedén behívhatjuk a legfontosabb beállításokat, majd az objektív fókuszgyűrűjével válthatunk opcióik között.

A gép egyébként a komoly külső átalakuláson kívül kiterjesztett, 1/3 lépésekben is állítható ISO-tartományt, új képoldal arányt, néhány új sorozat módot, egy hajszálnyival jobb fogyasztást és számos új szoftveres funkciót kapott.

adatlap
tesztünk

Samsung NX11

A bejelentkező modell utódjának híre 2010 utolsó napjaiban járta körül a világsajtót. Az új gép gyakorlatilag ugyanazt a vázat és kezelőszerveket kapta, mint az egy évvel korábbi előd, és főbb szolgáltatásaiban sem különbözött tőle. Javítottak az AF sebességen, a kezelőszoftveren, és persze ennél a modellnél is bevezették az i-Function támogatást. További érdekessége a beépített GPS támogatás volt.

Új stabilizátor módok, hangoskép funkció, 1/3 Fé lépésenként állítható érzékenység, pásztázó panoráma mód és torzítás csökkentés is került a fényképezőgépbe. Kiegészítőként pedig egy újabb sorozatú, stabilizátoros 18-55mm-es objektívet kaptunk.

adatlap
tesztünk

Samsung NX200

A 2011-es iskolakezdést a külsejében picit megújult, de még mindig apró NX200-zal ünnepeltük. Figyelemre méltó, 20 megapixeles felbontású CMOS szenzorral érkezett, melynek érzékenysége akár ISO12800-ig növelhető. Sebességére sem lehet panasz, hiszen 7 kép/mp-es sorozatot és Full HD videót is készíthetünk vele. A mozgóképek frissítési sebessége 0,5-20x értékek között változtatható.

Az NX200-ban áttervezett AF-rendszer, panoráma-, és 3D fotómód is helyet kapott, a Magic Frame szolgáltatással pedig változatos keretek varázsolhatók a képek köré.

adatlap