MILC fényképezőgépek II. – Modellek

0

Nikon

Nikon

A MILC piac legfrissebb befutójának szintén nem mindegy, hogy mit tesz le az asztalra és mivel teremt saját magának konkurenciát, hiszen a DSLR szegmens egyik vezető gyártójáról beszélünk. A 2011 szeptemberében bejelentett Nikon 1 sorozat két modellje a Sony-féle „különböztessük meg MILC-eket a DSLR-ektől” utat járja. A gyártó nem csak zsebkompakt méretükkel, de egyedi érzékelőjükkel is ezt az elgondolást erősíti.

A két új modell egyelőre két új sorozat képét vetíti előre. Az olcsóbb J-széria fiatalos színeivel a kezdő, ifjabb fotósok szívét próbálja megnyerni, míg a komolyabb külsővel, képességekkel és elektronikus keresővel is szerelt V-sorozatot a haladó felhasználóknak szánják. Természetesen a Nikon esetében egyértelmű, hogy gőzerővel folytatják digitális tükörreflexes gépeik fejlesztését és gyártását is.

Nikon 1 J1

A Nikon MILC testvérpárjának olcsóbb modelljét a kezdő fotósoknak szánják. CX névre keresztelt, teljesen egyedi szenzora méretében pont annyival kisebb a Panasonic és Olympus gyártotta Micro 4/3”-nál, mint az az APS-C-nél. 2,7x-es objektív szorzójával valahol félúton található a kompaktok és DSLR-ek szenzormérete között – bár talán egy kicsit az utóbbiakhoz közelít.

A gyártó óvatosan 10 megapixelben határozta meg a felbontást, ami a három évvel ezelőtti MILC gépeknél is visszafogottabb, de legalább jó képminőséggel kecsegtet. Ráadásul valami hihetetlen sorozat sebességre képes, hiszen teljes felbontásban 60 kép/mp-et is elérhetünk.

A J1-ben nincs elektronikus kereső, beépített vakut azonban kapott. Támogatja a RAW formátumot és a Full HD videofelvételt is, sőt kis felbontásban akár 1200 kocka/mp-es mozgóképeket is gyárthatunk.

Elektronikus zárral szerelték fel, de érdekesebb tulajdonsága a hibrid, kontraszt + fázis eltolás elvén alapuló autofókusz rendszer. Hátulján a MILC átlaghoz igazodó, 3”-os, 416 ezer képpontos LCD-t találunk.

adatlap
tesztünk

Nikon 1 V1

„Vagy vaku, vagy kereső”, adott ultimátumot a Nikon minden vásárlónak az új 1-es szériával. A V1-ben ugyanis nincs vaku, mint kisebb testvérében, cserébe elektronikus keresőt kapunk. Ez néhány mm-rel nagyobb vázat kívánt, de így is bőven a zsebméreten belül maradunk.

A Nikon 1 V1 visszafogottabb színekkel jelenik meg, a ráköltött plusz forintokért pedig kombinált elektronikus és mechanikus zárat, vakut, GPS-t, videólámpát és külső, felhajtható LCD-t is fogadó elektronikus csatlakozót, és közel 1 millió képpontos hátsó kijelzőt tehetünk zsebre.

A V1-ben ezen felül megtalálható a kisebb modell összes szolgáltatása. Új funkcióként a mozgó pillanatkép módot, az 5 legélesebb képet mentő Smart Photo Selectort, az akár 1200 kocka/mp-es QVGA videofelvételt, és a 60 kép/mp-es sorozatot emelhetjük ki.

adatlap
tesztünk