MILC fényképezőgépek II. – Modellek

0

Fujifilm

Fujifilm

Az ismert japán cég 2012 elején jelentette be első MILC gépét az X-Pro1-et, de előtte már a X100-zal megvetette lábát a nagy szenzoros kompaktok között.

FinePix X100

A Fujifilm meglehetősen nagy feltűnést keltett a 2010-es Photokinán bemutatott FinePix X100 kompaktjával, mely egyedülálló fókuszrendszerével, eddig nem látott hibrid keresőjével, és persze fél évszázados távmérős gépeket idéző külsejével keltett figyelmet. Szolgáltatásai sorából azért nem hagyhatjuk ki az APS-C méretű képérzékelőt sem, mely a digitális tükörreflexes gépekkel egyenértékű képminőséget biztosított számára. A gép sikeresnek bizonyult, így azóta már utódját a FinePix X100S-t is kézben tarthattuk.

FinePix X10

Fujifilm FinePix X-Pro1

Az első valódi MILC gépük ésszerű lépés volt az X100 után. Szenzora is hasonló méretű volt, de felépítésében egy forradalmi ötletet vezetett be a gyártó. Ez volt az első X-Trans érzékelős gép, mely “véletlenszerű” színrács elrendezést jelent, ami feleslegessé teszi az AA szűrő használatát, és így még jobb részletvisszaadás érhető el.

A távmérős küllemet kapott X-Pro1 a korábban megismert, de továbbfejlesztett hibrid keresőt, egy jobb LCD-t és fullHD videó felvételi képességet kapott.

adatlap
tesztünk

FinePix X-S1

Fujifilm FinePix X-E1

Az X-Pro1 bejelentésének évében már meg is érkezett a hasonlóan igényes, retro külsejű, de olcsóbb árú változat. Némileg kisebb vázat és szerényebb LCD kijelzőt kapott, hibrid kereső helyett pedig egy kiváló felbontású OLED képernyőt. A kisebb vázba belefért egy felnyitható vaku, de
meghagyták a vakupapucsot is. A szenzor viszont a profi testvérből megismert 16 megapixeles APS-C méretű X-Trans CMOS maradt.

Mindezt jóval olcsóbban árulta a cég. Megjelenése óta ez a Fujifilm legolcsóbb cserélehető objektíves kompaktja.

adatlap
tesztünk