Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S9500 teszt

0

Menürendszer

A menük jól áttekinthetők, mind ikonok, mind egy soros szöveges ismertetők is megtalálhatók az egyes menüpontoknál. Bár a SetUp kissé nehézkesen érhető el, összességében jól kezelhető menürendszert hozott létre a Fuji. A menüket 4 csoporta bonthatjuk: funkció, felvétel, lejátszás, SetUp. Felvételkor a legfontosabb paramétereket a funkció menüben állíthatjuk be, a ritkábban módosítottak a felvétel menübe kerültek. A gép általános működésére vonatkozó paraméterek a SetUp-ban módosíthatók, melyet a felvétel vagy lejátszás menüből lehet elérni.


felvételi funkciók

A felvétel menü viszonylag kicsi, itt tudjuk kiválasztani a használni kívánt felbontást és a legnagyobb felbontásban a JPEG tömörítés fokát (9M Fine, 9M Normal, 3:2 oldalarány, 5 Mpixel, 3 Mpixel, 2 Mpixel, VGA), az érzékenységet (Auto/80/100/200/400/800/1600), valamint a színmódot (standard, chrome, fekete-fehér).


felvétel menü

Felvétel állásban a Menu gombot megnyomva két oldalas menü jelenik meg. Az első oldalon találjuk a következőket: önkioldó (10mp, 2 mp, ki), fehéregyensúly (auto, kézi1, kézi2, napfény, felhős, fénycső1, fénycső2, fénycső3, izzó), nagy sebességű működés (ki/be), AF mód (középpontos, többpontos, mozgatható terület), vaku teljesítmény kompenzáció (±2/3 Fé), SetUp (lásd később).
A második oldalra került az élesítés (kemény, standard, lágy), színtelítettség (magas, standard, alacsony), kontraszt (kemény, standard, lágy), expozíció sorozat lépésköze (1/3, 2/3, 1 Fé), többszörös expozíció (ki/be), külső vaku használata (ki/be).


lejátszás menü

A lejátszás menüt természetesen lejátszás módból érhetjük el a Menu gomb segítségével. Ez szintén két oldalas, ahol az első oldalra helyezték el a képtörlés (egy kép, összes kép), képforgatás, nyomtatásra kijelölés (dátummal, dátum nélkül, törlés), törlés elleni védelem (egy kép, összes kép, összes visszaállítása), diavetítés (normál, átúsztatás, többszörös, óra), SetUp.
A második oldalra két lehetőség került: hangmegjegyzés (max. 30 mp terjedelemben), képkivágás.


Set-Up menü

Mint láthattuk, mind felvétel, mind lejátszás menüből elérhető a SetUp az első oldal aljáról. Kicsit talán komplikált ez a megoldás, láttunk már ennél elegánsabb elhelyezést is (pl. a Nikon gépei esetén, ahol egy külön lapra került).
A SetUp 4 oldalas, az első oldalon a következőket találjuk: exponálást követő képmegjelenítés (folyamatos, 3 mp, 1,5 mp, ki), exponálás hangja, működtetés hangja, lejátszás hangereje, fájlsorszámozás (folyamatos, újrakezdés), LCD fényereje (11 lépésben).
A második oldal: elsődleges memóriakártya (xD vagy CF), RAW formátum (ki/be), kijelzők képfrissítése (30 vagy 60 kép/mp), fénymérés rögzítésének módja (csak gombnyomásra, folyamatos), AF segédfény (ki/be), automatikus kikapcsolás (5 perc, 2 perc, ki).
3. oldal: kártyaformázás, dátum/idő beállítás, helyi idő megadása, nyelv (angol, francia, német, spanyol, olyasz, japán, kóreai), menü háttérszíne, USB üzemmód (DSC/PictBridge).
4. oldal: videó rendszer (PAL/NTSC), akku kisütés, alapállapot visszaállítása.