Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S9500 teszt

0

Optika II.

Az optika még a teljes, 28 mm-nek megfelelő gyújtótávolságnál sem rendelkezik drasztikus geometriai torzítással, a hordótorzítás teljes nagylátószögnél 0,6%-os. Ennél még a 35 mm-nek megfelelő kezdő gyújtótávolságú kompakt gépek átlagos torzítása is nagyobb. Teljes tele állásban sincs nagy probléma, a 0,2%-os párna torzítás szintes csak vonalzóval mutatható ki.


Torzítások a fókusztávolság függvényében

nagylátószög esetén (f=29 mm ekv.)
hordótorzítás
~0,6%

tele állásban (f=290 mm ekv.)
párnatorzítás
~0,2%

A makró és szupermakró módok nem sokban különböznek egymástól. Bár az adatlap alapján makró módban 10cm a legkisebb tárgytávolság, erre rácáfolt saját tesztünk, hiszen közel 0 cm-es tárgytávolsággal is tudtunk makrózni. Ilyen szempontból viszont a szupermakró módnak nem találtuk különbségét a hagyományos makrómódhoz képest, így külön képet nem mutatunk be vele, az megegyezik a teljes nagylátószögű állásban közel 0 cm-es tárgytávolsággal készült felvételével. Ilyenkor a nagyítás nagy mértékű, 34 mm szélességű témával kitölthető a teljes kép. A torzítás természetesen jelentős, mintegy 3,9%-os. A nagyobb problémát valószínűleg nem ez fogja okozni, hanem az, hogy ha esetleg találunk is olyan témát, ami nem szalad, nem repül, vagy nem bújik el, a jó megvilágítás igen nehéz lesz a 0 cm-es tárgytávolság miatt (képünk is átvilágítva készült).
Más gépekkel ellentétben a FinePix S9500 objektívjével minél nagyobb gyújtótávolságot használunk, annál kisebb leképezési arányt, illetve nagyítást érhetünk el. Teljes tele állásban már szinte alig lehet makrózni, az ésszerű határ a fókusztávolság és a leképezési arány között kb. 85-100 mm-nek megfelelő gyújtótávolságnál van. Mi a 85 mm-nek megfelelőt választottuk, ilyenkor 4 cm-es tárgytávolsággal 47 mm széles területet foghatunk be a teljes képen. Ilyenkor a torzítás is csekély, mindössze 1%-os.

Bár a leképezési arányok jók, a gyújtótávolságtól függő minimális tárgytávolság elég nehézzé teszi a makrózást. Kis gyakorlással és a gép kiismerésével azért egész jó felvételeket lehet készíteni, esetenként átlagosnál nagyobb nagyítással is, ezt segíti a 9 Mpixeles felbontás is.


Makró képességek

nagylátószög esetén (f=29 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 34 mm
kb. 100 pixel/mm
hordótorzítás
~3,9%

középtelénél (f=85 mm ekv.)
legkisebb szélesség: 47 mm
kb. 75 pixel/mm
hordótorzítás
~1%

A vignettálás egyáltalán nem fog gondot okozni az S9500-zal. Mind nagylátószögű, mind tele állásban 10% alatti a peremsötétedés.


Vignettálás

nagylátószög esetén (f=29 mm ekv.)
sarkok fényerőcsökkenése: ~7%

tele állásban (f=290 mm ekv.)
sarkok fényerőcsökkenése: ~6%