Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S9500 teszt

0

Mért értékek

A Fujifilm FinePix S9500-at alapvetően gyors gépnek tekinthetjük. A bekapcsolási ideje legalábbis fantasztikus, no persze nyilván ehhez hozzájárul, hogy nem kell a gépnek bajlódnia az objektív kitolásával. A bekapcsolástól számítva 1,3 mp-en belül már el is készülhet az első kép, s ebben az autofókusz ideje is benne van. Igazán szép eredmény. Lejátszás módban szintén kellően gyors a gép, bár a normál Kingston (narancssárga címkés) CF kártyánkkal jelentősen lassabb volt, mint xD-vel.
A fókuszálás összességében jó sebességű, bár főként tele állásban néha erőteljesen belassulhat, ha nincs elég fény és/vagy a téma kontraszttalan.

Két kép elkészítése között (kézi élesságállításkor) 1 mp időnek kell eltelnie, ami kiváló érték, igaz, ehhez az exponáló gombot megfelelő pillanatban kell lenyomnunk, nem elég a kép elkészülte után megnyomni és nyomva tartani.

Lejátszáskor a képváltás sebességét sajnos nem tudjuk dicsérni. Más gépekkel ellentétben az S9500 nem gyorsítja meg a képek betöltését azáltal, hogy a JPEG EXIF fejlécében tárolt bélyegképet jeleníti meg elsőként, itt sajnos végig kell várnunk, míg a teljes képet betölti és dekódolja. Ez bizony a 9 Mpixeles képeknél 1-1,5 mp-ig is eltart. Szerencsére a nyíl gomb folyamatos nyomvatartásakor a gép automatikusan átvált indexképes megjelenítésbe, amikor már gyorsan tudunk lapozni.

A vaku feltöltése sajnos elég sokáig tart, átlagos témáknál, derítésnél 6-7 mp, de teljes kisütés esetén 9 mp is eltelik, míg a vaku kondenzátorai feltöltődnek. Így gyors egymásutánban vakus képeket nem tudunk készíteni.