Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S9500 teszt

0

Optika I.

A Fujifilm S9500-ba vadonatúj objektív került beépítésre. A 6,2-66,7 mm-es gyújtótávolságú (kisfilmes formátumban 28-300 mm-nek megfelelő) optika 13 lencsetagból áll, melyet 10 csoportba rendeztek. Közöttük egy öntött aszférikus üveglencse, egy hibrid aszférikus tag is helyet kapott a gömbi torzítás csökkentése érdekében. Enyhe szférikus aberrációt csak 28 mm-nek megfelelő nagylátószögnél tapasztalhatunk a kép sarkaiban. A kromatikus aberráció minimalizálására ED (Extra-low dispersion – extra alacsony színszórású), illetve kompenzálására AD (Anomalous Dispersion – szabálytalan színszórású) tagokat építettek az objektívbe. Mint látható, nem spóroltak a különleges tagokkal, ennek köszönhető a kicsi geometriai torzítás és a kromatikus aberráció kézben tartása. Bár a kromatikus aberráció viszonylag sokszor jelentkezik a képeken, egy ilyen átfogású, ilyen méretű és ilyen gyújtótávolságú objektívnél (pláne 9 Mpixelen) nehéz dolguk lehet a mérnököknek.

A 9 Mpixeles képeken legrosszabb esetben 10-12 pixel szélességű kékes-lilás elszíneződést láthatunk, ami 3 Mpixelre vonatkoztatva kb. 3-4 pixelnek felelne meg, ami az ultrazoom gépek között picivel átlag feletti. A képet 10×15 cm-es méretre kidolgozva ez a színi hiba mindössze 0,2-0,3 mm szélességű lenne. A színi hiba rekeszeléssel közepes mértékben csökkenthető (teljesen nem szüntethető meg). A lenti két fotón 1:1 méretű képkivágás látható.

A tesztfotók F2,8/4,9 és F8 blendével készültek (bár a rekesz teljes manuális módban F11-ig szűkíthető, a sűrűbben használatos P,S,A módokban a legszűkebb rekesz F8, így mi is ezzel dolgotunk). Az alsó két fotó a természetes környezetben előforduló kromatikus aberrációt szemlélteti.


Kromatikus aberrációk


F2,8 28 mm ekv.


F8,0 28 mm ekv.


F4,9 300 mm ekv.


F8,0 300 mm ekv.


F3,2 29 mm ekv.


F5,6 290 mm ekv.

Az ultrazoom gépek között viszonylag ritka a kisfilmes 28 mm-es gyújtótávolságnak megfelelő látószög. A Fujifilm FinePix S9500 egyike ezen gépeknek. Az objektív két végállásában persze lágyabb képeket kapunk, de a köztes tartományban jól dolgozik az optika, még a 9 Mpixelre is elegendő részletet rajzol. Érdekes, hogy az EXIF adatok tanúsága szerint legnagyobb látószögben 29 mm-nek megfelelő, legnagyobb tele állásban 290 mm-nek megfelelő gyújtótávolságunk volt, pedig teljes mértékben a végállásba tekertük a zoomgyűrűt. Ez az oka, hogy itt is ezeket az értékeket tüntettük fel, pedig teljes nagylátószögben, illetve teljes tele állásban dolgoztunk. A gyári 28-300 mm-es értékek 10,7x-es zoomot jelentenének, így viszont csak 10x-es átfogást érhetünk el (ilyennel eddig még soha nem találkoztunk, hogy az objektíven feltüntetett szélsőállásokat ne tudtuk volna elérni, de ez persze lehet egyedi eset, kíváncsian várjuk a majdani S9500 tulajdonosok teljes nagylátószögű és tele állású fotóit). Ezt sajnos alátámasztják a képen történt mérések is, amelyek bizony picivel 10x-es nagyítás alatt vannak.
Mivel a fényképezőgép mechanikus zoomgyűrűvel rendelkezik, a digitális zoomot külön gombbal kezelhetjük, így bármilyen gyújtótávolságnál lehetséges használni. A digitális nagyítás mértéke 2x-es.

Optikai- és digitális zoom

teljes kép

kivágott képrészlet
f=29 mm ekv.
1x

teljes kép

kivágott képrészlet
f=290 mm ekv.
10x

teljes kép

kivágott képrészlet
Teljes tele állás és 2x-es digitális zoom