Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S9500 teszt

0

Képminőség

Ez az a terület, amitől a leginkább tartottunk. A FinePix S7000 után mi arra számítottunk, hogy ismét egy igen lágy képű gépet hozott össze a Fujifilm, ráadásul az objektív is nagyobb zoomátfogású lett, s a CCD felobntása is jelentősen nőtt. Nos, legnagyobb örömünkre a részletgazdagság megfelelő, a 9 Mpixeles felbontáshoz kellő élesség tartozik.

Az 1/1,6″ típusú CCD-n elhelyezett 9 millió képpont elég kis pixeleket eredményez, így a képzaj jelentős volna. A Fujifilm Real Photo Technology-nek nevezett képfeldolgozása során kétszintű zajszűrést végez, aminek eredménye a kompakt gépek között bőven átlag alatti képzaj. Mint ismeretes, a zajszűrés sokszor a hasznos képpontokat is „megeszi”, mivel képzajnak gondolja, emiatt kimosott, részlettelen lágyabb képeket kaphatunk. Az S9500-nál a zajszűrés úgy tűnik meglehetősen dinamikus, így kellő fény esetén témától függően olyan képeket is kapunk, ahol a zajszűrés nyomait nem tudjuk felfedezni. A képek JPEG tömörítése kétféle értékre állítható: Fine vagy Normal, de ezt csak a legnagyobb, 9 Mpixeles felbontásban választhatjuk ki. Ezen kívül a többi felbontásnál csak a Normal tömörítési fok használható. A Fine tömörítési mód 99%-os JPEG minőségű, itt a tömörítés okozta blokkosodás még erős nagyításnál sem venni észre. Ennél erősebben tömörített a Normal mód, de a 93%-os minőségű képeken már fel lehet fedezni a blokkosodást nagyított nézetben. A 9 Mpixeles felbontásnak köszönhetően ez azonban nyomtatott képeknél is csak igen nagy méretnél látszana (kb. A3 felett). Ebből következően még nagyméretű nyomatok készítésénél se okozna nagyobb problémát ez a tömörítés, így ha fele fájlméreteket szeretnénk, akkor ezt is nyugodtan használhjuk.
Felbontás és tömörítés
3488×2616

SuperFine
99%-os minőség

Normal
93%-os minőség
2592×1944

Normal
93%-os minőség

*A képek 300%-os nagyításban láthatóak!

A fényképezőgéphez 16 MB-os xD kártyát kapunk, amely – valljuk be őszintén – már a kipróbáláshoz sem teljesen elég kapacitású. A RAW fájlból ugyanis egyetlen egy sem fér el ezen a kártyán. Legjobb minőségű JPEG fájlból azért még rá tudunk tölteni 2-3 darabot. A 9 Mpixeles felbontást és az akár 4-5 Mbyte-os JPEG fájlokat figyelembe véve mi legalább 512 MB-os, de inkább 1 GB-os memóriakártyát ajánlunk megvételre. Hogy a gép támogatja-e a FAT32 fájlrendszert (s ezzel együtt a 2 GB-nál nagyobb kapacitású memóriakártyákat), arról sajnos nincs információnk. Az egyes felbontásokhoz és tömörítési fokokhoz tartozó fájlméreteket a következő táblázat mutatja:*JPEG esetén a tényleges fájlméret, illetve a kártyán tárolható fotók száma erőteljesen függ a használt érzékenységtől, illetve a fotózott témától!