Kipróbáltuk: Fujifilm FinePix S9500 teszt

0

Kezelőszervek

Bár a fényképezőgépre elég sok gomb került, a beállítások egy részét még mindig menüben kell elvégezni. Ezek között a legfontosabbakat egyszerűen és gyorsan elérhetjük, de van olyan is, amelyet elég mélyre helyeztek a menürendszerben (pl. RAW formátum kiválasztása). A kezelőszervek arányosan kerültek elhelyezésre a gép felső része, a hátlapja és bal oldala között. A felső részen megmaradtak ugyanazok a gombok és tárcsák, mint amivel az S7000-nél már megismerkedhettünk, ezek a következők:


felső kezelőszervek

(1) Főkapcsoló: a lejátszás és a felvétel mód külön pozíciót kapott. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy nem alakítható ki felvételprioritásos működés.

(2) Exponáló gomb.

(3) Expozíció-kompenzáció gomb: a P, S, A üzemmódokban a fénymérő által kiszámolt érték ±2 Fé-kel történő kompenzációjára, M módban a rekeszérték beállítására szolgál, a vezérlőtárcsa segítségével.

(4) Vaku mód: a gomb nyomvatartása és a vezérlőtárcsa elforgatása teszi lehetővé az egyes vakumódok kiválasztását.

(5) Sorozat mód: szintén a vezérlőtárcsa segítségével érhetjük el az első négy kép, az automatikus expozíció sorozat, az utolsó négy kép és a hosszú sorozat módokat.


kijelzőn megjelenő tárcsa

(6) Üzemmód választó tárcsa: itt állítható be a fényképezőgép működési módja, összesen 11 állás közül választhatunk. A tárcsa forgatása során a kiválasztott üzemmód a kijelzőkön is megjelenik, így sötétben sem jelent problémát a szükséges üzemmód kiválasztása:

– kamera állás: itt készíthetünk maximum VGA felbontású videófelvételeket, az exponáló gomb segítségével.

– ezt követően jön a három külön választható témamód: éjszakai portré, tájkép, portré.

– Neutral Light: a természetes fény üzemmód, amelyet a Fuji a lapos, vakus felvételek kiszorítására talált ki. Ez esetben a gép az érzékenységet automatikusan vezérli, a lehető legjobb érték kiválasztásakor a gyújtótávolságot is figyelembe veszi.

– Anti Blur: hasonló az előző üzemmódhoz, itt is automatikusan kerül kiválasztásra a használt érzékenység, ISO80-ISO800 között.

– Auto állás: a szokásos módon, ez esetben csak az önkioldó, a fókuszmód, a makró, a vaku- és sorozatmód választható, valamint a megszokottól eltérően a fénymérés is.

– P mód (programautomatika): a rekesz és zársebesség kivételével itt minden paraméter a fotós által megváltoztatható, de a vezérlőtárcsa segítségével programeltolást is végezhetünk, ilyenkor egyszerre változtatjuk a rekesz- és zársebesség értékét úgy, hogy az expozíció értéke ne változzon.

– S mód (zársebesség előválasztás; rekeszautomatika): megadhatjuk a használni kívánt záridőt, a szükséges rekeszértéket az automatika választja ki. A következő értékek állnak rendelkezésünkre: 4; 3; 2,5; 2; 1,5; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1200; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3000; 1/4000 mp. Vagyis az értékeket 1/3-ad blendénként választhatjuk ki. Teljes manuális módban a 4 mp-en felül 5; 6,5; 8; 10; 13; 15; 25; 30 mp-es záridőt is választhatunk, sőt B mód is rendelkezésre áll (maximum 30 mp időtartamban).

– A (rekesz előválasztás; záridő automatika): ekkor a blende mérete adható meg és a zársebességet fogja az automatika kiszámolni. Nagylátószög esetén a következő értékek közül választhatunk: F2,8; F3,2; F3,6; F4; F4,5; F5; F5,6; F6,4; F7,1; F8. Tele állás esetén a legnagyobb blende természetesen F4,9, a legszűkebb blende ez esetben is F8. Teljes kézi módban tovább szűkíthetjük a blendét F9; F10 és F11 értékekre. A rekeszértékek is 1/3-ad Fé-enként követik egymást.

– M mód (kézi mód): a fényképezőgépet teljes egészében a fotós állítja be, az értékek a fent leírtak alapján választhatók ki.

(7) Vezérlőtárcsa: többnyire az expozíciós értékek megadását szolgálja, de ezen kívül az expozíció-kompenzáció, a vaku- és sorozat mód kiválasztására, valamint lejátszáskor a képek közötti váltásra is használható.


A váz hátlapján találjuk a következőket:


hátsó kezelőszervek

(1) Elektronikus kereső dioptria korrekciós tárcsája: ennek segítségével állíthatjuk be a korrekció értékét. A tárcsa forgatása könnyű, használata tehát probléma nélküli.

(2) Fénymérést kiválasztó tárcsa: itt választhatunk a szpot, középre súlyozott és a mátrix fénymérés között. A vázra elhelyezett külön tárcsa igen jó ötlet, így nem kell a menüben keresgélnünk, ha fénymérést szeretnénk változtatni, viszont sajnos a tárcsa forgatása meglehetősen nehézkes.

(3) AE-L gomb: a fénymérés rögzítésére használhatjuk, a SetUp-ban beállítottak alapján. Az egyik beállításnál a gomb nyomva tartása alatt rögzülnek az előzőleg kiszámolt értékek, a második esetben első megnyomásra rögzítjük, második megnyomásra feloldjuk.

(4) EVF/LCD gomb: felvétel és lejátszás módokhoz külön állíthatjuk be, hogy mikor melyik megjelenítőt szeretnénk használni. Az áttéréshez ezt a gombot kell megnyomnunk.

(5) Nagyítás gomb: kézi élességállítás során az élőkép középső része nagyítható ki kétszeres mértékben. Ezt csak akkor érhetjük el, ha a képfrissítés 30 kép/mp.

(6) F gomb: felvétel módban a funkció menüt jeleníti meg, itt állítható be a felbontás, az érzékenység és a színmód.

(7) 4 irányú vezérlőnyilak: a menüben való navigáláshoz, a fókuszkeret mozgatásához és a digitális zoom be/kikapcsolására használható felvételkor, lejátszáskor a képek közötti váltást, a nagyítás mértékét ill. a képben való mozgatást valósítja meg.


mozgatható fókuszkeret

indexkép és nagyítás lejátszáskor

(8) MENU/OK gomb: a menük megjelenítésére ill. a menüben egy érték elfogadására szolgál.


lejátszás információk

(9) DISP/BACK gomb: a kijelzőn megjelenített információk egy részét állíthatjuk be segítségével. Felvétel módban a tiszta élőkép, élőkép segédráccsal, élőkép plusz három előző felvétel, ill. élőkép plusz normál információk állnak rendelkezésünkre, míg lejátszás módban a naptár, a 3×3-as indexkép, a normál információk és a tiszta kép közül választhatunk. Ezen kívül a menüben a visszatérés feladatát valósítja meg.


A gépváz bal oldalára még négy kezelőszerv jutott. Bár az objektív zoom- és élességállító gyűrűje nem konkrétan a gép oldalán van, ezt is ide soroljuk:


oldalsó kezelőszervek

(1) Mechanikus zoomgyűrű, segítségével állíthatjuk be közvetlenül a használni kívánt gyújtótávolságot. A gyűrűn a 28, 35, 50, 100, 135, 200 és 300 mm-nek megfelelő gyújtótávolságot tüntették fel.

(2) Elektronikus élességállító gyűrű: MF állásban a gyűrű elforgatásával vezérelhetjük a fókuszmotort.

(3) Vaku felpattintó gombja.

(4) INFO gomb: felvétel módban az élő hisztogram és a kiegészítő paraméterek megjelenítésére, lejátszás módban a képkészítés paramétereinek kijelzésére szolgál.

(5) Fókuszmód kapcsoló: a hagyományos AF mód mellett kézi élességállítást és folyamatos AF módot is beállíthatunk.


felvétel információk

(6) A fókuszmód kapcsoló közepén elhelyezett gombbal kézi élességállításkor egyszeri automatikus élességállítást kezdeményezhetünk, ill. AF-S (hagyományos) állásban a gomb nyomva tartása és a négyirányú vezérlőnyilak a fókuszkeret elmozgatását eredményezik.

(7) Makró gomb: megnyomásával készíthetünk makró vagy szupermakró felvételeket, utóbbi eléréséhez a gombot kétszer kell megnyomnunk, szupermakró módban csak nagylátószöget használhatunk.