Kipróbáltuk: Nikon D5 teszt

0

Különlegességek

Ethernet csatlakozó és opcionális Wi-Fi

Előre telepített fényképezőgépekkel végzett sportfotózásnál jön jól a Nikon D5 Ethernet csatlakozója, amely Wi-Fi hálózat nélkül is távvezérlést és szinkronizált távkioldást tesz lehetővé. Opcionálisan Wi-Fi adapter is vásárolhatunk, a korábbi WT-5 mellett az újabb, nagyobb sebességű WT-6 is elérhető. A hálózati lehetőségek a következők:

  • FTP upload – A memóriában tárolt, vagy frissen elkészült fotók és videók azonnali feltöltése FTP szerverre.
  • Image transfer – A kijelölt fotók azonnali feltöltése csatlakoztatott számítógépre.
  • Camera Control – a fényképezőgép vezérlése számítógépes szoftverrel (külön kapható: Camera Control Pro).
  • HTTP server – fotók készítése, vagy megtekintése egy távvezérlő távoli számítógép, vagy mobiltelefon/tablet egyszerű webböngészője segítségével.

A HTTP server módban is részletesen beállíthatjuk a fényképezőgép paramétereit, kérhetünk élőképet, átválthatunk videófelvétel módba, elindíthatjuk a videózást, vagy fotózhatunk is. Itt van lehetőség akár több fényképezőgép egyidejű, szinkronizált kezelésére is.

AF finomhangolás

A komolyabb DSLR fényképezőgépeknél már megszokhattuk, hogy a fázis-különbség alapú élességállítás front/backfocus jelenségét különféle eltolásokkal korrigálhatjuk. A Nikon D5 az első olyan fényképezőgép, amely ezt a kalibrálást önmaga is el tudja végezni, a LiveView élőkép módban elérhető kontraszt alapú élességállítással.

Gombvilágítás

Már nem tekinthető újdonságnak, hiszen a D4-ben is alkalmazták már a legfontosabb gombok háttérvilágítását, mégis fontosnak tartjuk megemlíteni ezt a hasznos és „elegáns” szolgáltatást, hiszen más gyártók termékeinél ez még nem elérhető. A folyadékkristályos kijelzők háttérvilágítását aktiválva a teljes bal oldali és alsó gombsor jelzései – beleértve a bal felső tárcsa (Mode, BKT, fénymérés) gombjait – fehér háttérvilágítást kapnak. A világítás nem érinti az AF-ON, a lejátszás és a törlés gombot, valamint a gép jobb tetején lévő kezelőszerveket.

Az egyébként érdekes, hogy a gombvilágítás LiveView fotó módban még működik, de videófelvételre átkapcsolva (de a felvételt még nem elindítva) ez a szolgáltatás már nem érhető el.

RAW feldolgozás

A fényképezőgépen belül is van lehetőségünk a RAW fájlok kidolgozására, így akár a fotózás után is választhatunk más fehér-egyensúlyt, vagy finomíthatunk az expozíción.

Elektronikus első redőny

Mint már írtuk, a Nikon D5 elektronikus első zárat is kínál LiveView módban, amely a nagy gyújtótávolságú fotózásnál még hatékonyabban csökkenti a berázás kockázatát. Ezt kombinálhatjuk késleltetett expozícióval is, állvány használatakor, de kézből fotózásnál is elérhető, késleltetés nélkül.

Optikai hibák korrekciója

A Nikon D5 a D4s-től örökölte az optikai hibák korrekciójának lehetőségét, amely a vignettelás, vagy más néven peremsötétedés, valamint a geometriai torzítást képes korrigálni a Nikkor objektíveknél. A korrekció csak JPEG formátumnál vehető igénybe, RAW formátum esetében a RAW konverter szolgáltatásai között kell ezt a lehetőséget megkeresnünk.

Perspektíva korrekció

Nagylátószögű objektívvel enyhén felfelé vagy enyhén lefelé fotózva is jelentős perspektív torzulás figyelhető meg a képszéleken található, eredetileg függőlegesen futó vonalaknál. Ezt hivatott korrigálni ez a szolgáltatás, amely utólag, a retusálás menüből érhető el, s JPEG formátumú képekre lehet alkalmazni.

Egyenesbe forgatás

Kis mértékű, pár fokos forgatást is lehetővé tesz a D5, ha kissé ferdén tartottuk volna a gépet. A funkció csak JPEG formátumú képekkel használható.

Time-lapse videó

Bár már nem számít igazán ritkaságnak a time-lapse készítés lehetősége egy fényképezőgépben, s írtunk is már erről, érdemes itt is szerepelnie, hiszen sok olyan fényképezőgép van, amely bár kínál időzített sorozatkészítési lehetőséget, a képeket nem fűzi össze helyettünk videóvá. A Nikon D5 megteszi, méghozzá akár UltraHD felbontásban is.

Multiexpozíció

A filmes gépeknél az egyetlen képkockára több expozíció készítését szimulálhatjuk a multi expozíciós móddal, amelyet felvételkor és utólag, a retusálás menüből is elérhetünk. A fentiektől eltérően az utólagos multi expozíció (vagy ahogy a gép nevezi: képátfedés) csak RAW formátumú, maximum két darab képpel végezhető el. Fotózás előtt kiválasztva a többszörös expozíciót lehetőségünk van akár 10 képet is egymásra fotózni, sőt, az egyes képek közötti átfedés módját is megválaszthatjuk hozzáadásra, átlagolásra, világosításra, vagy sötétítésre.