Kipróbáltuk: Nikon D5 teszt

0

AF, élőkép, sorozat, videó

Élességállítás, fénymérés

A Nikon D5 vadonat új Multi-CAM 20K AF rendszert kapott, amely 153 AF pontot tartalmaz, 99 keresztszenzorral. Ebből 55-öt választhatunk ki (a többi segédszenzor), ebből pedig 35 keresztszenzoros, 15 pedig akkor is működőképes, ha f/8 fényerőt alkalmazunk (pl. egy f/4 fényerejű teleobjektívet 2×-es telekonverterrel). A fókuszpontok mindegyike -3 Fé, a középső pedig -4 Fé érzékenységű!

A felhasználó szabadon eldöntheti, hogy ritkább elrendezésű 15 pontos dinamikus, vagy 9-es csoportokba rendezett dinamikus, illetve egyetlen szabadon választott fókuszmezőt használ. Az AF pontok kiválasztása a navigációs gombbal, vagy a mellette lévő joystick gombbal történhet. A navigációs gomb alatti kapcsoló „L” állásával zárolhatjuk a kiválasztott fókuszmezőt. Lehetőség van a portré állású géptartáshoz külön fókuszpontot rendelni.

A fókuszmódok kiválasztása ugyanolyan, mint az elődön. Az objektív csatlakozó kioldó gombja alatti kapcsolóval választhatunk az automatikus vagy kézi állítás között, a kapcsoló közepén lévő apró gombot nyomva pedig a két vezérlőtárcsával állítható be a kívánt AF-mód. A hátsóval az egyszeri (AF-S) és folyamatos (AF-C) élességállítás között válthatunk, az elülső tárcsával pedig a terület módok között. Az üzemmódok az alábbiak lehetnek:

  • S (single-point AF): a fotós szabadon választhat egyet az 55 AF pont közül.
  • AUTO: a gép automatikusan választja ki az élességállítás helyét (ez akár több AF pontot is lefedhet).
  • GRP (group-area AF, AF csoport): 5 pont területét lefedő fókuszcsoportok választhatók. Olyan esetekben célszerű használni ha egy fókuszmezővel nehezen fogható be a téma (pl. portré). Ebben a módban elsőbbséget élvez az előtér, és az észlelt arc.
  • 3D (tracking): témakövető fókusz az összes ponton, amelynél az exponáló gomb félig lenyomását követően a gép a témán tartja nem csak a fókuszt, de ha a téma mozog a képmezőben, akkor a fókuszpontot is az összes pont valamelyikén.
  • D153 (dinamikus 153 pontos): az összes fókuszpont közül kiválaszthatunk egyet, de a téma elmozdulásakor a környező pontok segítségét is igénybe veszi a rendszer. Csak folyamatos módban működik.
  • D72 (dinamikus 72 pontos): mint az előző, de szűkebb környezetet figyel, amelyhez 72 fókuszpontot és segéd fókuszpontot használ a rendszer. Csak folyamatos módban működik.
  • D25 (dinamikus 25 pontos): mint az előző, de szűkebb környezetet figyel, amelyhez 25 fókuszpontot és segéd fókuszpontot használ a rendszer. Csak folyamatos módban működik.

153 pontos dinamikus

72 pontos dinamikus

25 pontos dinamikus

AF csoport

egy fókuszpont

f/8 fényerővel kompatibilis fókuszpontok

A menüben egyenként letilthatók a fenti AF-módok, ha valamelyikre nincs szükségünk. A 3D követő fókusz leginkább sportfotózásnál lesz nagy hasznunkra, hiszen a gyorsan és kiszámíthatatlanul mozgó játékosokat is képes követni.

A Nikon D5-nél megjelent ezen felül a 3D arcérzékelés és arckövetés, amely nem LiveView módban, hanem leengedett tükörnél működik. A nagy felbontású AF szenzor tehát immár arcot is képes érzékelni és az élességállítás során ez prioritást élvezhet, illetve követő módban az arc követésére is van lehetőség.

Az automata élességállítás nem csak az expo gomb félig lenyomásával, de az AF-ON gombbal is aktiválható. Legalábbis alap beállításban, hiszen a gomb az expozíciós adatok rögzítésére is használható. Funkcióját a menüben határozhatjuk meg.

Manuális élességállításra a gép elején lévő kapcsolóval, vagy az objektív AF/M kapcsolójával válthatunk, és a kereső státuszsorának elején felvillanó kis lámpák segítenek a megfelelő élesség beállításában. A fókusz visszajelzés 1:8,0 fényerejű objektíveknél is működik.

Új, 180 ezer pixeles RGB fénymérő modul is került a gépbe, amely precízebb fénymérést tesz lehetővé.

A fénymérés a következő módokban használható:

  • Mátrix: a teljes képmezőt figyelembe veszi az expozíciós értékek meghatározásához. Az összes G, E és D sorozatú Nikkor objektívvel működik (egyéb automata optikákkal 3D Color Matrix III mérést használ a gép).
  • Középre-súlyozott: a teljes képmezőn mér, de a képközép 8, 12, 15 vagy 20mm-es területét fokozott mértékben veszi figyelembe.
  • Szpot: csak a képmező 4mm-es részén (1,5%-án) mér fényt.

Élőkép

Ezúttal sem maradt ki a LiveView mód a Nikon profi gépéből, amelyet fotózásra vagy videófelvétel készítésére használhatunk. Élőképnél működik az autofókusz is, ilyenkor kontraszt alapú élességállítást használ a fényképezőgép. Kicsit az élességállításhoz kapcsolódik még, hogy LiveView módban van lehetőség a kontraszt alapú élességállítás pontosságát felhasználva kalibráltatni az AF-et az egyes objektívekhez. Ehhez a fókuszmód választó gombot és a videófelvétel gombot kell 2 mp-ig nyomva tartani, ezt követően indulhat a kalibrációs eljárás, amelyet állványon kell végezni.

A fókuszkeret méretét kétféle méretűre állíthatjuk, illetve választhatunk arcfelismerést és követő módot is. Kézi élességállításnál nincs fókusz visszajelzés, van viszont képnagyítás. A ‘+’ (nagyító) gombbal négy lépésben, max. 15× nagyításig növelhetjük a képkivágást, amely lehetőség akár AF módokban is adott. A tökéletesen pontos kézi fókuszálás így könnyedén elvégezhető.

Az élőkép alsó részén mindig láthatók maradnak a fontosabb felvételi adatok, valamint a képmezőben a fókuszpont. Az INFO gomb segítségével további, részletes infókat, illetve segédrácsot, élő hisztogramot, vagy virtuális horizontot is bekapcsolhatunk.

Videó módban az élőkép kivágása is 16:9-es oldalarányú, igazodva a mozgóképek formátumához. Ebben a módban is készíthetünk állóképeket, amelyek így 16:9-es oldalarányúak lesznek.

A D5 élőkép szolgáltatása az előző modellben megismert két működési módot is hozza, kicsit tovább fejlesztve azokat. A Quiet, azaz csendes módra keresztelt beállításban a tükör mindvégig fent marad élőképnél, és csak a zár által keltett zajt halljuk. A Silent, vagyis néma beállításnál szintén felcsapott tükörrel dolgozhatunk, és a zár is végig nyitott állapotban marad, ilyenkor csak az elektronikus zár dolgozik. Ebben a módban teljesen hangtalan sorozatokat is készíthetünk, CH módban (folyamatos fókusszal) 40 kép/mp-es sebességgel, bár a felbontás legfeljebb 2784×1856 pixel lehet, s a fájlformátum is JPEG-en rögzített.

Sorozat fényképezés

Az új modell sorozat sebességben is jobb teljesítményt nyújt, mint elődei. A gép új tükörmechanikát is kapott, így az elérhető sebesség a TTL keresőt használva immár 12 kép/mp. Mindezt folyamatos élességállítás mellett. Sőt, még ennél gyorsabb sorozat is készíthető, ha lemondunk a TTL keresőben látható képről és a folyamatos fókuszról, ez esetben felcsapott tükör mellett és sötét keresőképpel 14 kép/mp érhető el, a felbontás pedig 5 megapixel lesz. Az egy sorozatban készíthető képek száma is nőtt, a korábbi 176 RAW képről 200 RAW képre. Mindehhez persze igen komoly írási sebességű memóriakártyára is szükség van, hiába, hogy „csak” 20 Mpixeles felbontással dolgozunk. A Nikon a korábbi években elkezdett stratégiáját folytatva az XQD mellett döntött, ezúttal kizárólagosan.

A sorozatokat kezelő tárcsáról gyors (CH) és lassú (CL) sorozat mód választható. Gyors esetében a menüben 10-12 kép/mp-es, illetve a tükörfelcsapással kombinált 14 kép/mp-es, lassú módhoz 1-10 kép/mp között bármilyen sebesség rendelhető. Korlátozhatjuk a sorozatban készült képek számát is, amely 1-200 kép lehet.

Az automatikus sorozatok terén semmi változás. Az automatikus expozíció sorozat 2-9 kép hosszú lehet, 0,3-1 Fé lépésközökkel. Választhatunk ugyanilyen hosszú vaku sorozatot sőt, kombinált expozíció és vaku sorozatot is. Ebből a modellből sem hagyták ki a 2-9 képes fehéregyensúly sorozatot, illetve a max. 5 képes ADL, azaz aktív dinamika korrekció sorozatot.

Az önkioldó beállításoknál maradt a 2, 5, 10 és 20 mp-es késleltetés. Beállíthatunk önkioldó sorozatot is 1-9 kép közötti hosszúságban, melyek között 0,5-3 mp-es késleltetési idő lehetséges. Az önkioldót kombinálhatjuk az expozíció sorozattal is, így könnyen készíthetünk HDR képhez alap fotókat.

Videó

Nagyot fejlődött a videófelvételi képesség is, hiszen immár UltraHD (4k) videó is készíthető. A képfrissítés 24, 25 vagy 30 kép/mp lehet. Sajnos a videó hossza ebben a felbontásban 3 percre korlátozott, de FullHD-ben sem kapjuk meg a megszokott közel 30 percet, csak 10 vagy 20 percet (felvételi bitrátától függően). HD-ben magas minőségben egyszerre maximum 20 percet, normál minőségben 30 percet vehetünk fel. A képfrissítés FullHD módban 24, 25, 30, 50, vagy 60 kép/mp, HD-ben csak utóbbi kettő lehet.

Ahogy az előző modellekben, itt is rendelkezésre áll a DX szenzorméretet használó, képkivágott videó, amely 1920×1080 pixeles felbontásban érhető el.

FullHD és HD felbontásban a mozgóképek tömörítési minősége kétféle lehet: High (magas, max 42 Mbps), és Normal (24 Mbps). UltraHD felbontásnál nincs tömörítési fok választási lehetőségünk.

Megmaradt a nyers videojel HDMI kimeneten való továbbításának lehetősége is, ráadásul akár UltraHD felbontásban is, így a kártyára mentett tömörített módoknál külső felvevő esetén jobb minőségben is dolgozhatunk.

Változott a hangfelvétel módja, immár a gépen belül is sztereó mikrofon található, de megmaradt a sztereó külső mikrofon csatlakoztatási lehetőség. Ennek jelszintje lehet automatikus, vagy 20 fokozatban manuálisan beállított. Ha nincs szükség hangra a beépített mikrofon letiltható. Érdekes funkció a mikrofon felvételi frekvenciatartományának megadása, amely lehet teljes, vagy csak az emberi beszédnek megfelelő középtartományra korlátozott. A videó menüben szélzaj szűrés bekapcsolására is módunk nyílik.

A videofelvétel az exponáló gomb melletti külön gombbal indítható, de ezt megelőzően a gép hátulján át kell kapcsolni videó módba és aktiválni az élőképet.

A felvétel ugyanabban a módban veszi kezdetét, amelyet a fotózáshoz beállítottunk, és közben jórészt ugyanazok a beállítások használhatók. P módban csak az expozíció kompenzáció, S módban a záridő és az exp. kompenzáció, A módban a rekesz és az exp. kompenzáció, M módban pedig a rekesz/záridő és az érzékenység is állítható a felvétel folyamán. Az érzékenység teljes tartománya elérhető mozgókép módban is, így akár az ISO3276800 is választható, illetve M módban elérhető az Auto ISO opció is, ahol külön megadható az engedélyezett maximális érzékenység.

Videó rögzítés alatt működik a fénymérés, és a kontraszt alapú AF is, amely az exponáló, vagy az AF-ON gombbal indítható. A videókép színének, élességének és kontrasztjának megváltoztatásához a Picture Control képfeldolgozási módokat használhatjuk, de elszínezhető a felvétel a fehéregyensúly változtatásával is, amely a felvétel alatt is manuálisan állítható marad.


3280×2160 pixel, 30 kép/mp, MPEG-4 AVC MOV, 24 mp, 345 MiB, 126000 kbit/s
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


UltraHD tesztvideó kékórában (Nikkor 24-70mm f/2,8E VR)
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


Rekesz módosítás és AF videófelvétel közben
Eredeti videó letölthető: ide kattintva


Sport videó UltraHD felbontásban
Eredeti videó letölthető: ide kattintva

Mozgókép módban az Fn, Pv, exponáló gomboknak, valamint a joysticknak külön funkciója is lehet, az utóbbival például felvétel közben is készíthetünk képeket a beállított videofelbontással megegyező méretben, de megjelölhetünk vágási pontokat is (Index marking). Ha csak a videó élőkép módot használjuk teljes felbontású, de 16:9 oldalarányú állóképeket készíthetünk.

A Retouch menüben alapvető szerkesztési lehetőségeket is kapunk, például kijelölhetők egy snitt vágási pontjai, vagy utólag kilopható belőle egy tetszőleges képkocka a felbontással megegyező méretben.

A videófelvétel menüben elérhető az időzített videó menüpont, ahol másodperces pontossággal adhatjuk meg a készítendő képsorozat képei között közötti időt, valamint beállíthatjuk a sorozatkészítés hosszát. A készített képekből a gép time-lapse videót rak össze, akár UltraHD felbontásban. A beállított paraméterekből a D5 kiszámolja a szükséges tárhelyet és ha olyan adatokat adtunk meg, amelyből a készítendő videó nem férne el a kártya szabad helyén, nem engedi elindítani a sorozatkészítést.