Kipróbáltuk: Olympus E-3 teszt

0

Kezelőszervek

Az Olympus E-3 kezelésének egyik jellemző vonása, hogy nem találunk rajta módválasztó tárcsát, mint a konkurens modellek többségén. Ezt a bal oldali MODE gomb és egy vezérlókerék elfordítása helyettesíti. Kicsit körülményesebb és kevésbé átláthatóbb módszer a hagyományosnál.

Szinte bármely lényeges szolgáltatás elérhető külső kezelőszervről is. Ez többnyire a lenyomott gomb, majd valamelyik tárcsa elfordítása után lehetséges. Előfordulhat, hogy egy funkcióhoz (pl. expozíciós sorozat) egyszerre két gombot és egy tárcsát kell használnunk. A kis gombok miatt ez néha elég kényelmetlen, bár nem ez az első profi gép, amin így oldották meg a funkciók elérését.

Fent

(1) Vakunyitó gomb: lenyomására felpattan a beépített vaku. Lecsuknunk kézzel kell.
(2) Vakumód gomb: A gombot lenyomva, majd az elülső vezérlőtárcsát tekerve válogathatunk a vakumódok között. A hátsó vezérlótárcsával a vaku teljesítmény kompenzációját végezhetjük +/-3 Fé között, 1/3 lépésekben.
(3) MODE: Felvételi mód gomb. Alapesetben ez helyettesíti a módválasztó tárcsát, ha a hátsó tárcsával együtt használjuk. A következő módok állíthatók be:
– P: program automatika mód. A rekeszt és a záridőt a gép határozza meg. A felhasználó közvetlenül befolyásolhatja ezeket az expozíció korrekció vagy a program eltolás segítségével. Az előbbi az elülső tárcsával, az utóbbi a +/- gomb és a hátsó tárcsa kettősével szabályozható +/-5 értékben, 1/3 Fé lépésközökkel.
– A: rekesz előválasztás mód. A fotós feladata a rekesz beállítása, és a gép (a fénymérés alapján) ehhez választ egy megfelelő záridőt. A beállítható rekeszérték tartományt a csatlakoztatott objektív határozza meg. Elméletben F1,0-F99. Az expozíció kompenzáció használható.
– S: záridő előválasztás mód. Nagyjából az előbbihez hasonlít, azzal különbséggel, hogy itt a záridőt kell beállítanunk és a gép határozza meg a szükséges rekesz párt. A használható záridők: 60”; 50”; 40”; 30”; 25”; 20”; 15”; 13”; 10”; 8”; 6”; 5”; 4”; 3,2”; 2,5”; 2”; 1,6”; 1,3”; 1”; 0,8; 0,6; 0,5; 0,4; 0,3; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1250; 1/1600; 1/2000; 1/2500; 1/3200; 1/4000; 1/5000; 1/6400; 1/8000 mp. Az expozíció kompenzáció itt is működik.
– M: teljes manuális mód. Minden expozíciós beállítás a felhasználó feladata. A gép fénymérése természetesen működik, így az expozíciós skálán leolvasható, hogy az általunk beállított értékek menyire térnek el a gép által mértektől.
– Bulb: hosszú expozíciós mód, az expo gomb nyomva tartásának idejéig tartó záridővel. A menüben előzőleg beállítható a záridő maximuma (1-30 perc).
A MODE gombot az elülső tárcsával kombinálva az egyképes mód, a gyors és lassú sorozat, valamint a 12 és 2 mp-es önkioldó, illetve sima és 2 mp-es távvezérlő kioldás állítható be.

(4) AF: A hátsó vezérlőtárcsával együtt a fókuszmódok közül válogathatunk: S-AF, C-AF, MF, MF+S-AF, MF+C-AF.
Az első tárcsával használva a fényérési módok állíthatók: ESP (multi), középre súlyozott, szpot, szpot csúcsfény prioritással, szpot árnyék prioritással.
Az előző MODE gombbal közösen lenyomva a Bracketing, vagyis sorozat funkciók szabályozhatók. Harmadik kezelőszervként valamelyik tárcsát is el kell forgatnunk, így 3 és 5 képes expozíció sorozatot állíthatunk be 0,3, 0,5 vagy 1 Fé lépésközökkel.
(5) Light: A felső, státusz LCD háttérvilágításának bekapcsolása. A zöld színű fény a következő gombnyomásra, vagy 8 mp múlva automatikusan kialszik.
(6) WB: Fehéregyensúly módok szabályozása a hátsó tárcsával karöltve. Ezek a következők: auto, napfény, árnyék, felhőz, izzólámpa, fénycső 1-3, vaku, egyedi beállítás 1-4, egyedi (2000-14000K). Ha a WB gomb mellé a jobbján lévő +/- gombot is lenyomjuk a tárcsákkal +/-7 értékben finomhangolható az adott beállítás, illetve az egyedi presetnél a színhőmérséklet Kelvin értéke.
(7) +/-: Expozíció kompenzáció gomb. Lenyomva és az elülső vagy hátsó vezérlőtárcsát elforgatva +/- 5 Fé között felülbírálható a gép által mért expozíció. A lépésköz 1/3 Fé.
(8) ISO: Érzékenység beállítása. Szintén a gomb nyomása és valamelyik tárcsa elfordítása határozza meg a használt érzékenységet, automata, illetve ISO100-3200 közötti értékeken. Az automata mód határértékeit előzőleg a menüben állíthatjuk be.
(9) Exponáló gomb: félig lenyomva (alapesetben) aktiválódik a fénymérés és az automata élességállítás. Teljesen lenyomva megkezdődik az expozíció.
(10) Elülső vezérlőtárcsa: Felvételi módban valamely gombbal együtt használva a gombnak megfelelő funkciót állíthatjuk be vele.
P módban az expozíció eltolására használható.
A módban a rekeszérték állítható be.
S módban a záridő meghatározására szolgál.
M módban szintén a rekeszértéket szabályozza.
Visszajátszásnál a megjelenített kép részleteibe nagyíthatunk vele, 2-14x értékek között.
Élőkép módban a nagyított nézet állásai (5-7-10x) között válthatunk a tárcsával.

Hátul

(1) Törlés gomb: Az éppen elkészült és megjelenített képet törölhetjük a memóriából. Lejárszás módban ugyanez a funkciója.
(2) INFO: a hátsó LCD be és kikapcsolására és a felvételi információk megjelenítésére használható.
Lejátszás módban a következő képernyők között válthatunk az INFO gombbal: csak a kép megjelenítése, kép+alap felvételi infók, kép+részletesebb felvételi infók, csatornánkénti hisztogram képernyő részletes felvételi információkkal és a kiégett képrészek villogtatásával, fotó+világossági hisztogram, csak a kiégett képrészek villogtatása, csak a bebukott képrészek villogtatása.
Élőképnél az alábbi információk kapcsolható ki és be a gomb segítségével: csak a fókuszmezők megjelenítése, fókuszmezők és felvételi információk kijelzése, fókuszmezők komponálási segédráccsal (a rács fajtája a menüben állítható), fókuszmezők élő hisztogrammal, fókuszmezők mozgatható nagyítási kerettel.
(3) MENU: bármely módban a menü képernyőt hívhatjuk el a segítségével. A gombot újra lenyomva eltüntethető a menü.
(4) Live View: ezzel a gombbal kapcsolhatjuk be és ki a élőkép módot, így a komponálás az LCD-n is lehetséges. Az élőkép mód – amennyiben nem állítunk semmilyen opciót – 1 perc múlva automatikusan kikapcsol. Az expo gomb félig lenyomására az élőkép mód magától aktiválódik.
(5) SSWF lámpa: a beépített szenzortisztítás működésének kék fényű visszajelzése.
(6) AEL/AFL: expozíció és/vagy vaku fénymérés rögzítése. A Custom1 menüben beállítható, hogy e gombra kerüljön a fénymérés és AF indítás is. Funkciója az Fn gombbal felcserélhető.
Lejátszás módban visszajátszott képet védetté tehetjük, így sima törlésnél nem távolítható el a memóriából.

(7) Hátsó vezérlőtárcsa: Felvételi módban valamely gombbal együtt használva a gombnak megfelelő funkciót állíthatjuk be vele.
P módban az expozíció korrekció állítására.
A módban a rekeszérték állítható be.
S módban a záridő meghatározására szolgál.
M módban szintén a záridőt szabályozza.
Visszajátszásnál a megjelenített kép részleteibe nagyíthatunk vele, 2-14x értékek között.
Élőkép módban a nagyított nézet állásai (5-7-10x) között válthatunk a tárcsával.
(8) Fn: egyedi funkció gomb. Kilenc szolgáltatás beállítását rendelhetjük ehhez a gombhoz. Ezekről részletesebben a következő oldal Custom1 menüjénél lesz szó. Az Fn gomb működése felcserélhető az AEL/AFL-lel.
Visszajátszásnál azonnali 10x nagyítás érhető el vele a képen a nyílgombokkal kiválasztott képkivágáson.
(9) [***]: AF mező választó gomb. Lenyomva majd az első, vagy hátsó tárcsát elfordítva kiválasztható. Az első tárcsával vízszintesen a hátsóval függőlegesen lépkedhetünk a pontok között. Használhatjuk a négy nyílgombot is a választáshoz.
(10) Lejátszás gomb: lenyomva elkezdhető a mentett képek visszajátszása. Újból lenyomva visszaléphetünk felvételi módba, de ugyanez lesz az eredmény az exponáló gomb félig lenyomására is.
(11) Négyirányú nyílgombok: alapvetően a menüpontok közti navigációra szolgálnak. A beállított értéket az OK gombbal fogadhatjuk el. Hasonló a funkciójuk, mint a vezérlőtárcsáknak, de expozíciós értékek nem módosíthatók a nyílgombokkal.
Lejátszás módban a jobb és bal irányokkal egyet lapozhatunk a képek között , a le-fel iránygomb pedig 5 lépésben lapoz. Ha az első vagy hátsó tárcsával kinagyítjuk a megjelenített képet az iránygombokkal görgethető a nagyított képkivágás.
Élőkép módban a képernyőn megjelenő, zöld nagyítási keret pozícióját állíthatjuk vele, az OK gom lenyomásakor pedig a keret alatti terület 10x nagyítását kapjuk.

(12) IS gomb: kikapcsolható, illetve kétféle állásban használható a gép beépített stabilizátora. I.S. 1 állásban minden négy irányban, I.S. 2 állásban csak függőlegesen stabilizál a gép.
(13) ON/OFF kapcsoló: a készülék be- és kikapcsolására szolgál.
(14) Kártyafedél nyitó kar.

Elöl

(1) Fehéregyensúly szenzor.
(2)Mélységélesség ellenőrző gomb: A gombot nyomva tarva beugrasztható rekesz, így a keresőben is visszaellenőrizhetjük a mélységélességet. Szűkebb rekesznél a keresőkép – értelemszerűen – erősen elsötétedik.
(3)Vaku szinkroncsatlakozó aljzat: megfelelő, szabványos szinkronzsinórral bármilyen, ezt fogadó vakut elvillanthatunk. A gép közvetlenül nem vezérli a vakut. A megfelelő villanási teljesítményt a fotós állítja be.
(4)Önkioldó (távvezérlő) működését jelző lámpa. Egyben ez a vezeték nélküli távvezérlő érzékelője is.
(5)Objektív kioldó gomb. Nyomva tartva, majd az objektívet jobbra elfordítva leoldhatjuk azt a vázról.