Kipróbáltuk: Olympus E-3 teszt

0

Mért értékek

A használt memóriakártya sebessége nagyban befolyásolja a gépét is, legalábbis ami a fotók mentését illeti. A 10 MB fölötti fájlméreteknél, különösen egy sorozatnál, azért nem mindegy, hogy 10, vagy 100 mp alatt kerülnek a kártyára a fotók. Tesztünk során is igen nagy különbségek adódtak az egyes típusok között. Leggyorsabban a SanDisk Extreme IV CF-el végeztünk, amely RAW+JPEG sorozatainkat 20,7 MB/mp sebességgel rótta memóriába. A kártya névleges teljesítménye 40 MB/mp, vagyis kb. a felét használja ki a gép, ami így is kiváló értéknek számít. Nem muszáj azonban ilyen drága memóriát beszereznünk. Az egyel korábbi sorozat is megteszi. Névleges értéken 6 MB/mp sebességű, egyszerű Kingston CompactFlash kártyánk írási sebessége 4,05 MB/mp-re jött ki, ami már nem mondható gyorsnak, de a fentiekből látszik, hogy nem a gépen múlt. Végül egy sima Olympus 512 MB-os xD-t használtunk, ami kimondottan lassúnak bizonyult a maga 2,25 MB/mp-ével. Jól látszik tehát, hogy legalább a 133x jelölésű, illetve 20-40 MB/mp névleges teljesítményű kártyák polcán kell keresgélnünk, ha ki szeretnénk használni a gép nyújtotta sebességet.

Az Olympus E-3 működési sebességével nem akadt gondunk. Minden téren gyorsnak mondható. A bekapcsolás után csak 0,8 mp múlva jelenik meg az infó képernyő, de ez a pont ilyenkor végzett szenzortisztításnak is köszönhető. Ha kézi fókuszt használunk, az első fotó ennél egy kicsit hamarabb, 0,6 mp-cel a bekapcsolás után elkészülhet. Szintén manuális élességállításnál 0,75 mp-et kel várnunk két maximális méretű RAW kép elkészítése között.

Lejátszás módban az első 10 megapixeles RAW fotó 0,3 mp alatt jelenik meg, lapozni pedig szinte azonnal lehet közöttük, így gyorslapozásra sincs szükség.

Említésre méltó a belső vaku gyors töltése. Két felvétel között, nagy általánosságban, csak 1,5 mp-et kell várnunk, de teljes vakukisütés után sem tartott 4 mp-nél tovább a vaku újratöltődése.

Mért értékek
Bekapcsolástól az LCD kép (infó) megjelenéséig szükséges
idő
0,8 mp
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
0,6 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,3 mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,75 mp
Kingston 2 GB CF Olympus xD 512 MB SanDisk Extreme IV 4 GB CF
Kártyára mentés sebessége
(15 RAW alapján)
4050 KByte/s 2250 KByte/s 20 700 KByte/s
Keresőben látható kép mérete 23°, 58%* egy filmes, 1x nagyítású 100% lefedettségű keresővel
ellátott géphez képest
(*a 4:3 oldalarány miatt a magasága nagyobb, mint egy hasonló
méretû keresõ)
Optikai kereső lefedettsége 100%
Kereso~ nagyítása 1,15x
Vaku távolsága az optikai tengelytől 11 cm
Super Fine Fine Normal Basic
JPEG kép minősége 1:2,7 1:4 1:8 1:12
Akkumulátor teljes feltöltésének ideje ~2 óra