Kipróbáltuk: Olympus OM-D E-M1X – teszt

0

Mért értékek


Az Olympus OM-D E-M1X sebesség- és késleltetés értékeinek mérései során érdekes adatokat kaptunk. No nem azért, mert lassú lenne, csupán arra számítottunk, hogy ugyanazokat az értékeket kapjuk, mint az E-M1 Mark II-nél. A bekapcsolási idő 0,9 mp-ről 0,6 mp-re javult, viszont a lejátszás módba lépés 0,1 mp-ről 0,4 mp-re romlott. Persze ez sem idegesítően lassú, sőt, abszolút nem érződik, hogy bármennyire is hátráltatná a munkát.

A képek közötti lapozás sem olyan fürge, mint az E-M1 Mark II-nél, ahol még 15 kép/mp-et mértünk. Most ez az érték 8 kép/mp-nek adódott, ami szintén nem mondható lassúnak. Azonos viszont a két kép közötti minimális idő, amely 0,1 mp.

A kártyaírási sebesség az E-M1 Mark II-nél bravúros volt, legalábbis az I-es slotban, ahol UHS-II-es kártyát is támogatott a gép. Az E-M1X mindkét foglalatán kihasználhatjuk az UHS-II kártyák sebességét, de a maximális érték alacsonyabb lett, mint az E-M1 Mark II-nél, ahol 257 MB/s-ot kaptunk. Itt most két frissen formázott kártyával is elvégeztük a mérést, de 180 MB/s-nál egyik sem tudott többet, sem az I-es, sem a II-es slotban (egyszerre csak egy kártya volt a gépben). Talán ez okozza a lassabb visszajátszást is?

Mért értékek
Bekapcsolástól az első felvétel elkészítéséig szükséges
idő (MF)
~0,6 mp
Lejátszás módba lépés és a kép megjelenéséig szükséges
idő
0,4 mp
Képek közötti lapozás sebessége 8 kép/mp
Két felvétel közötti minimális idő (MF) 0,1 mp
SanDisk Extreme Pro UHS-II 300 MB/s 64 GB SDXC Lexar UHS-II 2000× Pro 300 MB/s 32 GB SDHC
Kártyára mentés sebessége (RAW) 175 MiB/s 180 MiB/s