Kipróbáltuk: Olympus OM-D E-M1X – teszt

0

AF, sorozat, videó


Az Olympus OM-D E-M1X fókuszrendszerét is az E-M1 Mark II-től örökölte, amelyet szoftveresen kicsit felokosítottak.

A képérzékelő szenzoron 121 kereszt típusú fázis-különbség érzékelő mező található, amely vonalszerű témára is iránytól függetlenül képes élességet állítani.
Ha a fázis-különbség érzékelés nem működne, akkor a precíz kontraszt alapú élességállítás indul el.

A fókuszrendszer legkomolyabb előnye a jól használható témakövetés, amely immár vonatokat, helikoptert, repülőgépet, autót és motort is képes intelligensen felismerni és követni. A követő fókusz képességéről már az E-M1 Mark II-nél írtunk. Ha azt nem olvastad, feltétlenül kattints IDE és nézd meg azt a cikkünket is, mert ide is kapcsolódik!

A fázis-különbség érzékelésnek köszönhetően a fókuszrendszer előre tudhatja, hogy az aktuálisan beállított tárgytávolsághoz (fókuszhoz) képest a cél téma előrébb, vagy hátrébb található-e, innen pedig már a kontraszt érzékelésen alapuló élességállítás precízsége is kihasználható.
A fókuszálás jó objektívvel igazán gyors, ezt az E-M1 Mark II is bizonyította már, de most is hasonlót tapasztaltunk a nálunk járt M. Zuiko Digital 12-40mm f/2,8 Pro objektívvel.
Gyakorlatilag kijelenthető, hogy az egyik leggyorsabb, ha nem a leggyorsabb MILC fókuszrendszert az Olympus tudhatja magáénak, amely nem csak bizonyos helyzetekben tud gyorslenni, de az esetek 99%-ában is. Jó ezt kimondani, de valóban itt még egy profi DSLR sebességét is lekörözi a rendszer, ahogy azt már az E-M1 Mark II-nél tapasztaltuk:

Sajnos azt nem állíthatjuk, hogy minden objektívvel ilyen pöpec gyors az autofókusz, hiszen a szintén Pro kategóriás M. Zuiko Digital 25mm f/1,2 sem büszkélkedhet már ezzel a sebességgel, sőt, annál az objektívnél néha a fázis-különbség érzékeléses AF mintha nem is működne és csak a kontraszt alapú élességállítás előre-hátra keresgélését látjuk, amely miatt már jóval lassabb a fókuszálás. Ezzel szemben az M. Zuiko Digital 12-40mm f/2,8 Pro objektívnél semmi ilyesmi problémát nem tapasztaltunk, itt kellően gyors az AF.

A fókuszrendszer egyszeri, folyamatos és témakövető módokban működhet, illetve van lehetőség autofókusz utáni kézi élességállításra is (S-AF+MF).

A fókuszmező mérete gyakorlatilag kétféle lehet, de választhatunk több mező összevonásával még nagyobbat, illetve egyéni elrendezés is elérhető.

A gyártó most az AF rendszer érzékenységét is megadta, igaz, két weboldalán két külön értéket tüntettek fel, de jó ez így! Az angol és magyar oldalon -6 Fé-et adtak meg, f/1,2 fényerejű objektívvel, míg az ázsiai oldalon -3,5 Fé-et írnak, f/2,8 fényerejű objektív használatakor. A -6 Fé egyébként megfelel olyan megvilágításnak, ahol ISO100 érzékenység mellett F1,4-es fényerőnél 2 perces expozícióra lenne szükség, ez a gyakorlatban a negyed Hold által a tájra adott fény mennyisége.
Mindez egyébként nagyon szépen hangzik, de f/2,8 fényerejű objektívvel már „csak” -3,5 Fé az érzékenység. Ki is próbáltuk a sötétben fókuszálást és azt tapasztaltuk, hogy f/2,8 fényerejű Pro objektívvel ott sem tud élességet állítani a rendszer, ahol egy -4 Fé érzékenységű Panasonic MILC f/2,8-as objektívvel gond nélkül. Az E-M1X-re feltekert 45mm f/1,2 objektívvel már megy az élességállítás ilyen sötétben is.
Ha nem használunk extrém nagy fényerejű objektívet, akkor a használható AF érzékenység inkább a -3,5 Fé-hez közelebbi.

Azért nagy tanulság ez, hogy még ezzel az értékkel is tudnak trükközni a gyártók és csak fél igazságokat osztani meg (lásd Panasonic pl. nem adta meg, hogy milyen fényerejű objektívvel érhető el a -4 Fé AF érzékenység).

Szükség esetén (ha a menüben engedélyezzük) a gép használhatja az elülső narancs fényű LED-et AF segédfényként is.

Sorozat fényképezés

Nehéz felülmúlni az E-M1 Mark II-t a sorozatfényképezés terén, sebességben nem is tudja az E-M1X sem.

Redőnyzár használata mellett max. 15 kép/mp sebességű sorozatok készíthetők (10-15 kép/mp között 1 kép/mp lépésben választhatunk értéket), elektronikus zárat használva viszont akár 60 kép/mp is lehet a sorozat sebessége, mindez pedig teljes felbontásban, akár RAW formátumnál is! A választható sebesség értékek itt 15, 20, 30 vagy 60 fps).

Persze hiába a gyors sorozat, ha a belső puffer mérete kevés. Nos, itt erről szerencsére szó sincs, az E-M1X-ben emelt kapacitású puffermemória dolgozik. Tapasztalataink szerint még 60 kép/mp-nél is készíthetünk egyhuzamban 50 RAW+JPEG (fine) képet, még lassú, 45 MB/s-os nem UHS képes SD kártyára is.

A sorozat módban követő fókusz is használható, ez esetben 18 kép/mp a maximális sebesség.

Pro Capture módban már az exponáló gomb félig lenyomására elindul a sorozatfelvétel a belső pufferbe, így az exponáló gomb teljes lenyomása előtti pillanatokról is kapunk fotókat. A menüben megadhatjuk, hogy az exponáló gomb teljes lenyomása előtt hány felvételt mentsen el a gép (0-35 között), illetve a sorozat maximális hossza is kiválasztható 99 képig, de korlátlan hosszú sorozat is készíthető gyors kártyával. RAW formátumnál azért a 60 kép/mp-et csak 50 képig tartja a gép (ami kicsivel kevesebb, mint 1 mp-et ölel fel), utána belassul a sorozat (a használt SanDisk UHS-II 300 MB/s memóriakártyával a puffer telítődése után 10,5 kép/mp sebességet tartott a gép).

Sorozat a hasonló képességű E-m1 Mark II-vel

A folyamatos fókusszal is használható, elektronikus zárat használó sorozat módról és a Pro Capture lehetőségéről korábbi cikkünkben számoltunk be. Fontos különbség, hogy az E-M1X-nél a puffer telítődése után sem áll le a ProCapture sorozat, csak lelassul a kártyaírás sebességének függvényében.

Hagyományos sorozat módokon túl használhatunk automatikus expozíció sorozatot (2, 3, 5 vagy 7 képpel), fehér-egyensúly sorozatot, vaku teljesítmény sorozatot, érzékenység sorozatot, művészi szűrő sorozatot és fókusz sorozatot is.

A fókusz sorozatnál megadható az igényelt képek száma 3-999 között, a fókuszkülönbség 1-10 között, illetve vaku használatakor a vaku töltéséhez szükséges idő, hogy minden kép megkapja a vakus megvilágítást.

Van lehetőség max. 15 képes fókusz sorozatból egyetlen nagy mélységélességű kép összeillesztésére is (Focus Stacking, de a magyar menüben csak szimplán Fókusz sorozat), de azt csak a támogatott objektívekkel kínálja a gép (példát a Különlegességek oldalon mutatunk). Ilyenek jelenleg a következők:

  • M.Zuiko Digital ED 60mm f/2,8 Macro
  • M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2,8 PRO
  • M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/2,8 PRO
  • M.Zuiko Digital ED 12-100mm f/4 IS PRO
  • M.Zuiko Digital ED 30mm f/3,5 Macro
  • M.Zuiko Digital ED 7-14mm f/2,8 PRO
  • M.Zuiko Digital ED 8mm f/1,8 Fisheye PRO
  • M.Zuiko Digital ED 300mm f/4,0 IS PRO

A lista folyamatosan bővülhet, a kompatibilis objektíveket az Olympus OM-D E-M1X weboldalán találjuk a Focus stacking pontnál.

Nagy dinamikájú témáknál használhatunk HDR módot is, amely több expóból rakja össze a végső képet. E módnál két HDR hatás közül is választhatunk (nagy kontrasztú és szuper nagy kontrasztú).

A kioldási módok között találunk csendes expozíciót is, ez esetben redőnyzár helyett csak az elektronikus zárat használja a gép, amely teljes hang nélküli működést eredményez.
Jól jön ez akkor is, ha nagy gyújtótávolságú és/vagy közepesen hosszú záridőt használnánk, hiszen az állványra helyezett gép a redőnyzár lefutásakor hajlamos lehet a saját maga berázására (mi is tapasztaltunk már ilyet, pedig nem egy ócska állványt használunk). Jóllehet, erre van külön rezgés csillapító mód is, de ilyenkor csak a redőnyzár bezárását követően van késleltetés, a nyitásnál természetes módon nem, de maga a nyitás is okozhat rezgést. A tuti megoldást tehát az elektronikus zár használata lehet (azt érdemes figyelembe venni, hogy a szenzor kiürítése ilyenkor nem történik meg, így képminőségben adódhat eltérés a redőnyzáras fotózáshoz képest).

Videózás

Videóképesség terén hasonló tudásra számíthatunk, mint az E-M1 Mark II-nél.
Nem csak Ultra HD felbontást használhatunk, de Cinema 4k, azaz a 4096×2160 pixeles, 17:9 oldalarányú felvétel is elérhető.

A videók továbbra is MOV konténerben, H.264/MPEG-4 tömörítéssel készülnek, HEVC (H.265) egyelőre nem érhető el. A képfrissítés Cinema 4k-ban 24 kép/mp, a sávszélesség 237 Mbit/s (kb. 30 MB/s), Ultra HD-ben 24, 25 vagy 30 kép/mp 102 Mbit/s sávszélességgel, Full HD-ben 24, 25, vagy 30 kép/mp, a minőség szerint pedig lehet 18 Mbps-os, 30 Mbps-os és 52 Mbps-os IPB, valamint All-Intra tömörítésnél 202 Mbps-os. Ezen felül HD felbontás is választható 24-60 fps-sel.
Az érzékenység maximuma Full HD-nél ISO6400, Ultra HD-ben és 4k-ban ISO3200.

Az elektronikus zár ugyan nem globális működésű (vagyis gördülő záras), de a nagy kiolvasási sebesség miatt jello-effekt alig észlelhető. Az elektronikus zár gyorsaságára a Különlegességek oldalon mutatunk példát.

Gyorsított és lassított (slow-motion) videók is készíthetők, a gyorsítás 1,2-10×-es lehet, képfrissítés függvényében (min 3 fps). Lassított felvételre Full HD felbontásban van lehetőség, a 120 kép/mp felvételi képfrissítésű videó 24 fps (0,2×), 25 fps (0,21×), 30 fps (0,25×), 50 fps (0,42×) és 60 fps (0,5×) képfrissítéssel játszhatók le. Ennek felvételekor azonban követő (folyamatos) fókusz nem érhető el.

Választható zajszűrés is a videókhoz, illetve a felvétel üzemmódja is kiválasztható program automatika, rekesz-előválasztás, zársebesség-előválasztás vagy manuális mód közül.

Van lehetőség a szenzor stabilizáláson túl digitális képstabilizálás alkalmazására is, ez természetesen enyhe képkivágást eszközöl.

A HDMI kimenetre tiszta videójel is küldhető, azaz külső eszközzel is felvehetők a videók, ekkor 4:2:2 kavántálású jelet rögzíthetünk.
Hangfelvétel a beépített sztereo mikrofonon kívül külső sztereo mikrofonnal is lehetséges a mikrofon bemeneten keresztül. A felvételi szint a videorögzítés során is módosítható az LCD-n megjeleníthető virtuális gombokkal (amikkel egyébként a rekesz, vagy az exp. korrekció is).

Újdonság a „flat” és az OM-Log400 színmódok, amelyekkel az enyhébb kontraszt miatt könnyebben utómunkázhatók (gradálhatók) a videók.

Érdemes lehet tudni, hogy videofelvételi módra külön programozható 10 gomb feladata, így igazán testre szabható a gép e téren is.

Ezúttal is megvizsgáltuk, milyen képkivágás készül 4k, Ultra HD és Full HD módokban kikapcsolt és bekapcsolt digitális stabilizálásnál.
Vízszintes irányban csak a digitális képstabilizálás vág a szenzor képéből, ha ezt kikapcsoljuk, akkor még Cinema 4k módban is teljes látószöggel dolgozhatunk.

A videó minősége Full HD-nél vélhetőleg a pixel összevonás miatt nem túl parádés, Ultra HD és 4k módokban azonban briliáns.

A kész videók utólag a gépen belül is szerkeszthetők, kijelölve egy snitten belüli kezdő-, és végpontot, valamint képkocka is kimenthető.
Ultra HD tesztvideó:

Standard színmód:

„Flat” színmód:

OM-Log400 színmód:

Ultra HD tesztvideó kékórában:

FullHD slow-motion (120 kép/mp felvétel, 24 kép/mp lejátszás – 5×-ös lassítás):

Bár nem az E-M1X-szel, hanem a korábbi E-M1 Mark II-vel készültek a lenti videók, de ennél a gépnél is relevánsak. Ezek a videók bizonyítják, hogy a Motion IS stabilizálással murvás úton, egy dzsipben száguldva is remegésmentes videók készíthetők:

Szintén a stabilizálás hatékonyságát mutatják a száguldó kishajóból készült videóink: