Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ28 teszt

0

Felépítés I.

Ergonómia

A Panasonic FZ termékskála jellegzetességeit nem kell keresnünk az FZ28-on sem, hiszen nyilvánvalóak. Sőt, mondhatjuk, hogy külsőre teljesen megegyező gépet kapunk az előddel. A 7 mm-rel vastagabb váz bizonyára nem lesz feltűnő senkinek, mint ahogy a 10 grammal nehezebb tömeg sem. A készülék fogása ugyanolyan mint a tavalyi modellé. A markolat kicsi, és viszonylag keskeny de elég mély, így stabil fogás esik rajta. A stabilitást a markolat felső részén kialakított vájat is növeli. A gép méretéhez képest amúgy kényelmesnek mondható, leszámítva, hogy a kisujjunknak már nem sok hely jut rajta. Szintén zavaró a borítása is, ami bordázott gumihatású ugyan, de valójában műanyagból készült. Csak a hátsó, hüvelykujji részen találunk egy apró gumibetétet.

A váz, hasonlóan az elődhöz, szinte teljes egészében műanyag borítást kapott. Összeszerelési minősége jó, precíz illesztésekkel. Szinte csak a gép könnyű súlya érzékelteti velünk, hogy műanyag masinát tartunk a kezünkben. Nem recseg-ropog a váz, tisztességesen összerakták. Vesszőparipám az akkufedél, ami a kompakt gépekben többnyire vékony, alig tartó zsanérral szerelt műanyag. Folyton annak veszélye, hogy egy szerencsétlen gépletételkor eltörik és költséges javításba, bosszankodásba verjük magunkat miatta. Ezen a téren már az előddel sem volt gond. A műanyag itt is stimmel, de egy egész szépen megerősített fedelet kapunk. Jó pont az állványmenetnek is, mivel fémből készült, rossz pont viszont azért, mert állványra helyezve már nem nyitható a túl közel lévő akku és kártyafedél, így egy esetleges cserélnél le kell szerelnünk a gépet a gyorstalpról, majd vissza.

Az exponáló gombot és a főtárcsát leszámítva elég apró kezelőszervek találhatók a vázon. Elhelyezkedésük és méretük mit sem változott a tavalyi modellhez viszonyítva. A markolat hátulján lévő Felvétel/Lejátszás kapcsoló szintén elég kicsi, enyhén zörgős, de könnyen átkapcsolható. Maradt a kényelmetlen helyen lévő vakunyitó gomb, ami a jobb szemeseket zavarja majd, ha a keresőbe néznek és vakut szeretnének használni. Egyébként az összes kezelőszerv könnyen elérhető.

Külön kiemelném az új Fn gombot, ami a le-nyílgombon található. Nagyban megkönnyíti a gép kezelését, mivel kb. féltucat funkciót rendelhetünk hozzá, így egy gombnyomás után elérhetővé válhat az érzékenység, vagy a fehéregyensúly beállítása. Ezek többségét megkapjuk a hátsó részen található apró joystick lenyomásával is. Az így előbukkanó gyorsmenüben a készülék legfontosabb tulajdonságai állíthatók. A joystick már az elődben is megtalálható volt és alapvetően jó ötletnek tartom, bár kis mérete miatt azért nem túl kényelmes a kezelése. Persze jobban belegondolva nem nagyon találkoztam még digitális gépen hasonló és kényelmes megoldással, beleértve a drágább DSLR gépeket is.

A DMC-FZ28-at ezúttal ezüst kivitelben kaptuk, de idehaza kapható fekete színváltozatban is.

Képérzékelő

A Panasonic Lumix DMC-FZ28-ba egy nagyobb CCD érzékelő került mint elődjébe. Ideje is volt, hiszen jól emlékszünk, hogy az előd a megnövelt felbontása ellenére sem kapott méretesebb szenzort. Az FZ28-ban 1/2,33”-as CCD található, amely területre, kb. 15%-al nagyobb elődjénél. Érdekességképp, egy full frame érzékelős, 12 megapixeles DSLR gép szenzora kb. 30x ekkora, felbontása pedig névlegesen nem sokkal nagyobb az FZ28 10 megapixelénél. Többek között ennek köszönhető a nagy érzékelős fényképezőgépek mindmáig utolérhetetlen képminősége.

De visszakanyarodva az FZ28-ra, az érzékelő felbontását 10,7 megapixelre növelték, melyből valódi képalkotásra 10,1 millió képpont jut. Az érzékelő oldalaránya 4:3, így a maximális képméret 3648 x 2736, de választhatunk eltérő oldalarányú méreteket is, 3:2 és 16:9 beállításokkal. Ezeket a teljes méretű képből utólag vágva hozza létre a gép. Alacsonyabb felbontásokban (4:3) oldalarány mellett) 7, 5, 3, 2 és 0,3 (640 x 480) megapixeles méretek választhatók.

A szenzor érzékenysége ISO100 és 1600 között állítható egész értékenként. Az FZ18-tól eltérően itt nem kapunk ISO1250-es beállítást. Nem csak manuálisan állítható az érzékenység de bízhatjuk a gép automatikájára is. A menüben az is meghatározható, hogy mekkora maximum értékig merészkedjen az automatika (ISO200-1600). Aki ennél nagyobb érzékenységet szeretne használni, a témamód menüben kell kutakodnia, ahol a Magas érzékenység mód kiválasztásával ISO1600-6400 közötti értékek is elérhetők, bár ezeket a gép választja ki és maximális felbontásunk 3 megapixelben (Standard tömörítéssel) korlátozott. A Felvétel menüben az Intelligens ISO szolgáltatás is bekapcsolható. Ez a téma mozgását, vagy nyugalmi állapotát figyelve határozza meg azt a szükséges érzékenységet és záridőt, amellyel még elkerülhető a téma bemozdulása.

Optika

A Panasonic DMC-FZ28-ban szintén egy 18x zoomátfogású, Leica DC Vario-Elmarit objektív található. Az optikát kicsit áttervezték, így most 4,8-86,4 mm-es gyújtótávolság tartományt kínál, amely kisfilmes értéken 27-486 mm-nek megfelelő látószöget jelent. Ahogy a bevezetőben írtam, ez egy kissé nagyobb látószög mint az elődnél, de a tele nagyításunk is kisebb. Fényereje tele állásban kissé gyengébb, mint korábban (1:2,8-4,4), bár ez is elhanyagolható, hiszen kb. 1/6 fényértéket jelent.

Az objektív frontlencséje körül található szűrőmenet 46 mm-es, amelyre kisebb szűrők csavarhatók. Nagyobb kiegészítők, például konverterek nem ajánlottak, mivel az objektív teleszkópos mechanikájú és egy súlyosabb előtét mozgatása kárt tehet a finom és nem igazán nagy terhelésre tervezett mozgató alkatrészekben. Bekapcsolás után az optika első tubusa meglepően kis mértékben nyúlik csak ki a vázból, de a zoomállás növelésével ez jelentősen növelhető. Persze kisebb mértékben mint például az Olympus és Fujifilm konkurens gépeinél, ami határozottan előny.

A géphez egy saját napellenzőt is mellékel a gyártó, amely egy, szintén a csomagban található, műanyag gyűrű felcsavarása után helyezhető fel. A gyűrű az objektívház belső peremére, vagyis nem közvetlenül a mozgó objektívre illeszkedik. Külső, recés felületére egy kis csavarral erősíthető fel a gép méreteihez képest elég tekintélyes napellenző. Az adaptergyűrű belső felén is találunk egy 55 mm-es menetet, amely elvileg lehetővé tenné nagyobb kiegészítők felhelyezését is, de bizonyos zoom állásokban a mozgó optika túllóg az adapteren, így könnyen nekikoccan a felcsavart előtéteknek. A Panasonic saját, DMW-LT55 tele konverterét és DMW-LC55-ös makró előtétjét ajánlja a géphez, melyekhez külön kell vásárolnunk egy hosszabb kiegészítő gyűrűt (DMW-LA3). A konverter lencse fajtáját a gép Felvételi menüjében is meg kell adnunk.

Az objektív védelmére egy műanyag védőkupakot kapunk, amely a tükörreflexes gépek cserélhető objektívjeihez hasonlóan felpattintható a szűrőperemre.

Sorozat fényképezés

A gép sorozat teljesítménye némileg gyengébb az elődnél. A képsorozat módok az LCD kijelző jobb alsó sarkánál lévő gombbal érhetők el. Kétféle módot választhatunk: normál és korlátlan. A normál sorozat a gyorsabb, viszont így csak 5 db Standard, vagy 3 db Finom tömörítésű JPEG kép készíthető. RAW képformátumot választva egyetlen sorozatmód sem aktiválható. A sebességet a gyártó 2,5 kép/mp-ben adta meg, de saját méréseink ennél valamivel lassabb sebességet mutattak. 2,3 kép/mp-et mértünk, de a készíthető képek száma valóban 3-5 db volt.

A végtelen sorozatmód némileg lassabb teljesítményt ad, de lényegében korlátlan képszámot, melynek csak memóriakártyánk kapacitása szabhat gátat. A gyári mérések szerint a sebesség 2 kép/mp, amit próbáink során megint csak nem sikerült elérni. Átlagban 1,7 kép/mp volt a leggyorsabb sebesség, 10 megapixeles felbontást, ISO100 érzékenységet és finom tömörítési fokozatot használva. Az érzékenységet azért emeltem ki, mert emelésével a sorozat sebesség is csökken valamelyest. ISO400-nál átlagosan 1,4 kép/mp-et, ISO1600 beállításnál pedig 1,1 kép/mp-et mértünk.

Azért, hogy ne csak a megszorításokról legyen szó, az FZ28 néhány új sorozatfunkciót is kínál. Ezeket a témaprogramok menüjéből (főtárcsa SCN állás) választhatjuk ki. A gyors sorozat felbontástól függően akár 13 kép/mp-es sebességet is adhat, bár nem mehetünk 3 megapixel és Standard képtömörítési beállítás fölé. Ezen a beállításon nálunk 8 kép/mp-es sebességet produkált a memóriakártya teljes kapacitásáig folytatva a sorozatot. A másik újdonság a vaku sorozat, amely kihasználva a vaku teljes töltöttségét, képes azt egymás után többször elvillantani egy képsorozat keretében. Persze nem kell extra gyors sebességre számítanunk és a maximális felbontás is legfeljebb 3 megapixel (Standard) lehet, de méréseink alatt a Végtelen mód 1,7 kép/mp-es teljesítményét azért sikerült hoznia. Így 5 képet sikerült egyhuzamban készítenünk. A képek száma a vakuvillanások erősségétől, azaz a téma megvilágítottságától függ.

Megemlíthetjük még az automatikus expozíció sorozatot, amely legfeljebb 3 képet készít 0,3-1 fényérték lépésközökkel. Ezt a fel iránygomb többszöri lenyomásával választhatjuk ki.

Az önkioldó a bal iránygombbal aktiválható 2, vagy 10 mp késleltetéssel. A harmadik opció 3 képet készít egymás után 10-10 mp-es várakozás után.

Video, mozgóképrögzítés

QuickTime videó; 1280×720 pixel; 0:19 mp; 50 MByte

Végre előrelépésről számolhatunk be a videofelvétel terén, amely az előző modellgenerációknál mindig ugyanúgy teljesített. 2008-ra a 848 x 480 pixeles felbontás már szűkös lett volna, így a Panasonic egy nagy lépéssel feljebb lépett a HD felé. 1280 x 720 képpontos választható maximum. Ennek megfelelően a képminőség nagyon jó a Panasonictól megszokott szép, életteli színekkel és egy kicsit erős kontraszttal. Az említett felbontásban 30 kocka/mp-es sebességgel készülnek a videók, de megmaradtak a régi méretek is, úgymint: 848 x 480 (WVGA) 640 x 480 (VGA) és 320 x 240 (QVGA). A legkisebb méretben 10 kocka/mp sebesség is választható, egyébként bármely felbontásban 30 kocka/mp-et kapunk. A készülék belső memóriáját használva csak a legkisebb felbontás választható.

mozgókép beállítások

A videók mellé mono hangot is rögzít a gép, elég jó minőségben (16 bit, 256 Kbit/s), a mozgóképek pedig MOV formátumban kerülnek a memóriába. Az adatlap szerint másodpercenként kb. 4-4,5 Mb-tal számolhatunk a legnagyobb felbontásban. Minta videónknál kb. 2,6 MB-os méretet produkált másodpercenként.

A felvétel alatt szinte semmilyen megkötésünk sincs. Használható a teljes zoom tartomány, működik az autofókusz a fénymérés, és a stabilizátor. Mindezek üzemmódjait is beállíthatjuk. Bekapcsolható a folyamatos élességállítás, és a különböző fehéregyensúly módok közül is választhatunk.