Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ28 teszt

0

Felépítés II.

LCD és kereső

A Panasonic DMC-FZ28 hátlapján 2,7” képátlójú, színes LCD kijelzőt találunk. Ez elméletileg 6,86 cm-es méretet jelent, gyakorlatilag a látható méretet 6,75 cm-nek mértük, amit vehetünk elhanyagolható különbségnek is. A TFT LCD monitor lefedettsége 100%-os és a korábbinál egy fokkal több képpontot kapott. Az előd 207 000 pixeles kijelzőjéből 230 000 pixeles lett, így a méret növekedés nem vehető észre a felbontásban. A kép ugyanolyan részletes, mint az FZ18-ban.

A gyártó gondolt a problémásabb helyzetekre, így például a fej fölüli, vagy az erős napsütésben való fényképezésre. Utóbbihoz hasznos a Power LCD mód, amely erősebb háttérvilágítást, így napsütésben is jobban látható képet eredményez. Egy másik beállítással laposabb szögből látható jól a kijelző képe. Ennek a magasra emelt gépnél és alulról nézett kijelzőnél vesszük majd hasznát. A Beállítás menüben az LCD fényerejét 0-6 értékben szabályozhatjuk.

A Panasonic FZ sorozat minden modelljét EVF keresővel is felszerelik, így az FZ28-is megkapta a maga elektronikus keresőjét. Az új kereső az elődnél is jobb felbontású, 201 000 pixeles. Hasznos képmérete nem túl nagy, de ha a konkurensekhez viszonyítjuk bizony nagyobb. Lefedettsége ugyanúgy 100%-mint az LCD-jé. Az EVF élessége a betekintő nyílás bal oldalán lévő kerékkel szabályozható +/-4 dioptria között. A kerék sajnos elég könnyen jár, így akár véletlenül is eltekeredhet. Az LCD és a EFV ugyanazt a képet és adatokat mutatja, bár egyszerre csak egyikük használható. A menüben viszont beállíthatjuk, hogy az EVF csak képkomponálásnál működjön és minden más (fotók lejátszása, menük) az LCD-n jelenjen meg.

Mindkét kijelző adatai a Display gomb nyomogatásával jeleníthetők meg, vagy tüntethetők el. Felvételi módban négyféle információs képernyő látható:

 • Élőkép + fókuszmező kijelzés
 • Élőkép + felvételi adatok (rekesz, záridő, stb)
 • Élőkép + hisztogram/kompozíciós segédrács
 • Kisebb élőkép, jobb oldalt és alul a DSLR-ekhez hasonló státuszinformációkkal (expozíciós adatok, képszám, akkutöltöttség, stb.)

a lejátszott fotók nagyítása

Lejátszás módban három képernyő között válthatunk a gombbal, így csak az aktuális fotót, valamint annak főbb és némileg részletesebb felvételi adatait is megtekinthetjük. Sajnos az elődtől örökölt hiányosság, hogy a kiégett és bebukott részleteket nem jelzi ki a fényképezőgép. A visszajátszott fényképek a zoom gyűrű segítségével nagyíthatók 2,4, 8 és 16x -os méretre. Utóbbi már elég mosott képet ad, az élesség nem ellenőrizhető pontosan, ezért inkább az egyel előtte lévő fokozat ajánlott. A zoomgyűrűt balra fordítva, 12 és 30 nézőképes, illetve naptár (dátum szerinti) megjelenítés között váltogathatunk.

Élességállítás

Az automata élességállítás normál módban, nagylátószögnél 30 cm-ről, tele állasban pedig 2 m-től képes élességet állítani. A gép tetején található AF/Focus gombbal makró állásba (és vissza) válthatunk, melynél nagylátószöget használva akár a frontlencsétől mért 1 cm távolságban is éles képet kapunk.

Korábban is hat AF módot választhattunk az elődben és ezúttal is ennyit kínál az FZ28, azzal a különbséggel, hogy egy üzemmód kikerült a sorból egyet pedig újként üdvözölhetünk. A Panasonic úgy gondolta, hogy a 3-mezős (High Speed) AF módra nem lesz szükség a továbbiakban. Sok könnyet mondjuk én sem ejtettem utána. Újdonságként érkezett a Mozgáskövető mód, mellyel együtt a következő AF-mező módok érhetők el:

 • Arcfelismerő AF: továbbfejlesztett pontossággal, amely nem csak szemből, de már enyhébb profilból is képes felismerni és lekövetni a portréalanyt. Legfeljebb 15 emberi arcot képes egyszerre észlelni.
 • Mozgáskövető AF: az autofókuszt rögzíthetjük egy céltárgyon, majd az exponáló gombot folyamatosan félig nyomva tartva a gép a teljes képmezőben leköveti a témát. A lekövetést aktiválhatja a téma elmozdulása, vagy akár a kép átkomponálása, a fókuszkeret folyamatosan a képmezőben mozgó témán marad. Próbáink során az új funkció elég jól működött, bár nagyon gyors elmozgásokat már nem képes követni.
 • többmezős autofókusz
 • Többmezős: a felhasználó választhatja meg a szükséges fókuszpontokat (legfeljebb 5-öt), 11 mérőmező közül. Hat beállítási lehetőség választható.
 • 1-mezős (Hi-speed): gyorsabb működésű, egyetlen fókuszmezőt használó élességállítás.
 • 1-mezős: normál sebességű, pontosabb, egyetlen mezőt használó élességállítás.
 • Szpot AF: egymezős automata élességállítás, az előzőeknél kisebb mérőterülettel.

Bármely egymezős módban a nyíl gombokkal állíthatjuk be a fókuszkeretet a teljes képmezőn.

Szintén ebben a gépben debütál a Panasonic Pre-AF szolgáltatása. Ennél lényegében beavatkozás nélkül történik az automata élességállítás, így az exponáló gomb lenyomásakor jó esetben már csak néhány pillanatnak kell eltelnie és kis szerencsével kevésbé maradunk le a fontos pillanatokról. Két állásban használhatjuk. A Q-AF mód a statikus témákhoz ajánlott, a C-AF pedig a lassan mozgó, vagy átkomponált helyzetekhez.

Gyengébb megvilágításnál a gép bal oldalán elhelyezett, narancs színű AF-segédfény lámpa támogatja az élességállítást. Rövid felvillanással világítja meg a témát, így nagyjából egy átlagos szobányi távolságban (3-4 méter) elegendő fényt ad az AF rendszer korrekt működéséhez. Kissé közel helyezték el az objektív tubusához, így fénykörének egy részét annak árnyéka kitakarja. Nem is beszélve a napellenzőről, amely még durvább árnyékot hagy maga után. Persze ez a képet nem, de a segédfény hatásfokát ronthatja.

kézi élességállítás

A kézi élességállítás (MF) maradt a régi. A gép tetején lévő AF/MF gombbal válthatunk át automata fókuszról. Az élesség szabályozása a joystick fel-le irányaival történhet. Segítségül egy távolságskála jelenik meg a képernyő jobb oldalán, melyen hozzávetőlegesen még a mélységélességi tartomány is leolvasható. A joystick megmozdításával a képernyő közepét is kinagyítja a gép. A menüben előzőleg beállíthatjuk, hogy milyen jellegű nagyítást szeretnénk. MF1 beállításnál kb. dupla méretre nagyítódik a képmező közepe egy kisebb területen, míg a többi részen a normál képkivágást látjuk. MF2 módban a képközép teljes képernyő méretűre nagyítódik és csak ezt látjuk. A képkivágást a nyílgombokkal görgethetjük, ha nem pont a képmező közepére vagyunk kíváncsiak. Sajnos a távolságskála és a nagyítás ellenére a kézi fókuszálás nem vetekedhet egy kézi fókuszgyűrűs géppel. A nagyított kép interpolált, ami miatt az élesség nem olvasható le pontosan a képernyőn, legfeljebb közeli tárgyak fotózásánál.

Nagyon hatásos viszont a Focus gomb, melyet kézi élességállítás közben lenyomva azonnal aktiválhatjuk az autofókuszt, így már csak ahhoz finomítva kell utánaállítanunk az élességet.

Vaku

Ha be szeretnénk kapcsolni a vakut, kézzel kell felnyitnunk. A kereső bal oldalán lévő vakunyitó gomb használható erre a feladatra. A vaku az elődnél egy kissé magasabbra nyílik, ami jó a vörösszem hatás csökkentése és az objektív napellenző árnyékolásának elkerülése végett is. A magassága azonban csak 0,5 cm-rel haladja meg a korábbi modellét, így egyik téren sem tapasztalhatunk számottevő előrelépést. Napellenzőt használva sajnos itt is számítanunk kell rá, hogy nagylátószögnél egy csúnya árnyékfolt marad a kép alján, ha elvillantjuk a vakut. A vörösszem effekt ellen elővillanással védekezhetünk. Ami viszont hiányzik, az az utólagos, szoftveres vörösszem eltávolítás, amely sok esetben hatásosabb, mint a villogás. Ma már a sokkal olcsóbb kompakt gépekben is szinte alapnak számít, így furcsa, hogy az FZ28-ba miért nem került még bele?

A vaku üzemmódjai a jobb nyílgombbal érhetők el:

 • Automata: csak fényszegény helyzetekben villan.
 • Automata, vörösszem csökkentő elővillanással
 • Derítő vaku: minden helyzetben villan és deríti a sötét, vagy kontrasztos területeket.
 • Derítő vaku, vörösszem csökkentő elővillanással
 • Lassú szinkron/vörösszem csökkentő elővillanással: hosszú záridő vakuval, amely segít kiexponálni a hátteret is.
 • Kikapcsolt

A főmenüben első és hátsó redőnyre szinkronizált vakuzást is beállíthatunk, így a fényforrás vagy az expozíció elején, vagy a végén villan.

A gépkönyv szerint az FZ28 vakuja nagylátószögnél, Auto ISO beállítással, kb. 0,3-8,5 méter között hatásos. A DMC-FZ28-ra nem helyezhető és kábellel sem csatlakoztatható külső vaku.

Memóriakártya, akku, csatlakozók

A fényképezőgéphez nem jár külön memóriakártya. Manapság ez már nem divat. A gyártók inkább belső memóriával szerelik fel gépeiket, amely inkább csak a kipróbálásra elegendő. A DMC-FZ28-ban 50 MB tárhely található, amely az elődnél sokkal jobb, de mégsem alkalmas arra, hogy egy komolyabb fotóstúrának nekiinduljunk – hacsak nem elégszünk meg VGA méretű képekkel. A fényképezőgép megvásárlásakor tehát már érdemes belekalkulálnunk az árba egy SD, vagy SDHC memóriakártyát. A kártya a markolat alján lévő foglalatba helyezhető. Ez egy közös ajtón osztozik az akkumulátorral.

A géphez egy lítium-ion akkumulátor jár, persze a hozzá való töltővel együtt. A CGR-S006E akku 7,2 V-os, és 710 mAh kapacitású. Legnagyobb szerencsénkre a Panasonicnak sikerült még faragnia a gép fogyasztásán, így a korábbi 400 kép helyett, akár 460 fotót is lőhetünk egy feltöltéssel. Az akku töltése kb. 2 órát vesz igénybe. Az áramforrás könnyedén behelyezhető foglalatába. Véletlen kicsúszását egy kis rugós műanyag retesz akadályozza.

A fényképezőgép kimeneteit egyrészt a gép bal oldalán, a szokott helyen, másrészt a markolat jobb oldalán találjuk. Az elődből már ismert, nagyobb, kihajtható műanyagajtó a bal oldalon rejti a kombinált audio/videó és USB 2.0 Hi-speed kimenetet. Mindkettőhöz külön kábel jár, melyek gép felőli vége (mini-B, 8 pin) megegyezik, másik csatlakozójuk azonban RCA video és audio kimenetben, és hagyományos USB csatlakozóban végződik. A kombinált csatlakozó alatt a hálózati táp aljzata található, amely külön megvásárolható a készülékhez. A másik oldalon, a markolaton egy kisebb műanyag fül alatt helyezték el az új komponens kimenetet. A nagyobb videófelbontás és az LCD TV-k terjedése miatt már ideje volt egy jobb képminőséget adó videó kimenetnek is. A komponens kimenet 1080i felbontást ad, ha ezt támogató TV-készülékre (netán projektorra) csatlakoztatjuk. A komponens kábel szintén külön beszerezhető.