Kipróbáltuk: Panasonic Lumix DMC-FZ28 teszt

0

Kezelőszervek

Elég könyű dolga lesz annak, aki mondjuk az FZ18-ról szeretne átnyergelni FZ28-ra, hiszen kezelőszerveik terén szinte teljesen megegyeznek. Az egyetlen különbség a le iránygomb, amely korábban csak a gyors képvisszanézésre volt használható. Az FZ28-nál már Fn gombként üzemel, melyre egyedi funkciókat állíthatunk be. A másik lényeges különbség a kisebb kompaktokból örökölt felvétel/lejátszás kapcsoló. Minden mást ugyanott találunk, mint az elődben és funkciójuk sem igen különbözik.

Fent

A gép tetejére a következő kezelőszerveket helyezték el:

(1) Zoomvezérlő gyűrű, amely az exponáló gomb körül enyhe szögben elforgatható. Fő funkciója felvételnél a zoom vezérlése. A zoomolás kétsebességű, így a gyűrűt enyhéb elfordítva lassabb, ütközésig tolva gyorsabb léptetést kapunk.
Lejátszásnál a képek részletnagyítása is ezzel végezhető. A nagyítás mértéke 2x-es, 4x-es, 8x-os vagy 16x-os lehet. Balra elfordítva 12 és 30 nézőképes oldal, illetve naptár szerinti képcsoportosítás jelenik meg a képernyőn.
(2) Exponáló gomb: a fényképek elkészítése (exponálás) illetve a videófelvétel indítása és leállítása a feladata.
(3) Üzemmód választó tárcsa, a különféle felvételi módok kiválasztásához. Összesen 14 beállítás áll rendelkezésre.
– iA (intelligens auto mód): ez jelenti a legegyszerűbb, automata módot, amely szinte minden beállítást a gépre bíz, beleértve a témamódok kiválasztását is. A felhasználó a menüben csak a képmérete, a fotók oldalarányát a színeffektet és a mozgáskövető élességállítást választhatja ki. Működik még az önkioldó, a gyorsnézet és az expozíció korrekció is. A vaku használható – ha kézzel felnyitjuk – de üzemmódjai nem állíthatók.
– P mód: programautomatika. Szintén automatikus üzemmód, ahol az expozíciós alapértékeket (rekesz és záridő) a fényképezőgép határozza meg, de minden további beállítás a fotós feladata. Automata érzékenység beállításnál legfeljebb ISO400 értéket használ a gép.
– A mód: rekesz előválasztás. Félmanuális üzemmód, melynél a fotós szabja a meg a használni kívánt rekeszértéket és a készülék ehhez állítja be a megfelelő záridőt. A rekeszértékek 1/3 Fé lépésekben állíthatók a joystickkel és nagylátószögnél a következők: F2,8; F3,2; F3,6; F4,0; F4,5; F5,0; F5,6; F6,3; F7,1; F8,0. Tele állásban csak az F4,4 feletti értékek érhetők el.
– S mód: záridő előválasztás. Az előbbihez hasonló félmanuális mód, ahol a kívánt záridőt adhatjuk meg és a fényképezőgép ehhez választ egy megfelelő rekeszértéket. A záridő szintén a joystikkel szabályozható, 1/3 Fé lépésenként, a következő értékekben: 8; 6; 5; 4; 3,2; 2,5; 2; 1,6; 1,3; 1; 1/1,3; 1/1,6; 1/2; 1/2,5; 1/3,2; 1/4; 1/5; 1/6; 1/8; 1/10; 1/13; 1/15; 1/20; 1/25; 1/30; 1/40; 1/50; 1/60; 1/80; 1/100; 1/125; 1/160; 1/200; 1/250; 1/320; 1/400; 1/500; 1/640; 1/800; 1/1000; 1/1300; 1/1600; 1/2000.
– M (manuális) mód: a fényképezőgép összes beállítását meghatározhatjuk, beleértve a rekeszértéket és a záridőt is. Erre úgyszintén a joy gomb ad lehetőséget. A megfelelő értéket a fel-le, a két funkció (rekesz vagy táridő) közötti váltást a jobb-bal irány szabályozza. A rekeszértékek ugyanazok, mint az A-módban, de záridőként a 10, 13, 15, 20, 25, 30, 40, 50 és 60 másodperces érték is beállítható, ha extra hosszú expozíciót szeretnénk.

– C1-C2: egyedi (Custom) beállítások mentési helyei. Csak két beállításunk van a tárcsán, viszont három saját beállítás menthető (C1-C3). Egy külön is Custom menüben (A C2 állás alatt) állítható be, hogy a két tárcsa pozíció melyik párt vezérelje a háromból. Elsőre kicsit bonyolultnak tűnik, de megszokható. Bármely állásba a következő opciók menthetők: programmód, fehéregyensúly, érzékenység, oldalarány, képméret, képminőség, fénymérési mód, AF mód, Pre-AF, AF segédfény, AF/AE rögzítés, expozíció korrekció, digitális zoom, színeffekt, konverter, világidő, segédrács, automata visszajátszás ideje, LCD működése az EVF-el párhuzamosan, energiatakarékos állapot aktiválása. Érdekes, hogy az előzőleg beállított menünyelv (pl. a magyar) nem érvényes a Custom mód menüjére.
– Videó mód: mozgókép rögzítés az exponáló gomb lenyomásával, legfeljebb a memória kapacitásáig. Ötféle minőségi/méret beállítás lehetséges: HD (1280 x 720 pixel, 30 kocka/mp), WVGA (848 x 480 pixel, 30 kocka/mp), VGA (640 x 480 pixel, 30 kocka/mp), QVGA-H (320 x 240 pixel, 30 kocka/mp), QVGA-L (320 x 240 pixel, 10 kocka/mp).
– SCN mód: a fényképezőgép ritkábban használatos témamódjainak gyűjteménye, melyek részletezése a következő oldalon olvasható. A DISPLAY gomb segítségével bármely beállításnál rövid szöveges segítséget kérhetünk a képernyőre, amely elmagyarázza az adott témamód lényegét.
– Közeli témamódok: virág; étel; kisméretű fotótémák; kreatív
– Éjszakai portré témamódok: éjszakai portré; éjszakai tájkép; megvilágítások; kreatív
– Sport témamódok: normál; kültér; beltér; kreatív
– Tájkép témamódok: normál; természet; épületek; kreatív
– Portré témamódok: normál; bőrtónus-lágy; kültér; beltér; kreatív
(4) Macro AF/FOCUS gomb: segítségével bekapcsolhatjuk a közelfényképezési módot akár nagylátószög, akár tele állásban. Nagylátószögnél legfeljebb 1 cm távolságból fotózhatunk (a frontlencsétől mérve). Ha manuális élességállításnál (MF-módban) nyomjuk le a gombot, az automata fókuszt aktiválja.
(5) AF/MF nyomógomb: Az automata és a kézi élességállítás közötti váltásra szolgál.
(6) A készülék be- és kikapcsolására szolgáló tolókapcsoló.

Hátul

(1) Vakunyitó gomb: a mechanikus működésű gomb lenyomásával felpattan, egyben aktiválódik a vaku. Kikapcsolni/lezárni kézzel kell.
(2) EVF/LCD: a hátsó LCD és az elektronikus kereső (EVF) közötti átkapcsolásra használható. A menüben beállítható, hogy a képek lejátszása mindeképpen az LCD-n történjen, még akkor is, ha keresésre az EVF-et használjuk.
(3)AF/AE LOCK: A Felvétel menüben beállítható, hogy a gomb az expozíciós értékeket (AE) vagy az autofókusz (AF) beállított távolságát, illetve mindkettőt egyszerre (AF/AE) rögzítse.
(4) Felvétel/lejátszás kapcsoló: a tolókapcsoló segítségével térhetünk át felvételi üzemmódból a képek megtekintésére használható lejátszás módba, illetve vissza.

gyorsmenü

(5) Joystick: Felvételi üzemmódban a rekeszérték és/vagy záridő, valamint az expozíció-kompenzáció és a fókuszpont kiválasztására szolgál. A joysticket lenyomva egy gyorsmenübe (Q.Menu) jutunk, ahol a stabilizátor mód, fénymérési mód, AF mód, fehéregyensúly, intelligens ISO, érzékenység, intelligens expozíció, képméret, valamint LCD üzemmód állítható be.
(6) DISPLAY: ezzel a gombbal kapcsolhatók be a felvételi információk és egyéb adatok az LCD/EVF képernyőn.
Felvételi módban négyféle képernyőt kapunk a gomb egy-egy megnyomása után: élőkép fókuszmód és fókuszmező kijelzéssel; élőkép hisztogrammal és segédráccsal; kisebb élőkép, oldalt és alul a felvételi információk státuszkijelzésével; teljes élőkép az össze felvételi információval.
Lejátszás módban ugyanígy működik. Itt háromféle képernyő között válthatunk: csak az aktuális fotót mutatja, teljes fotó korlátozott felvételi információkkal, teljes fotó az összes felvételi információval (rekeszérték, záridő, hisztogram stb.)

(7) MENU gomb: bármilyen üzemmódban az aktuális menü jeleníthető meg, vagy kapcsolható ezzel a gombbal. Ezekről részletesebben a következő oldalon lesz szó.
(8) Négyirányú vezérlőnyilak: alapvető feladatuk a navigáció a menüpont opciói között. Lejátszás módban a memóriában tárolt fényképek és videók között lépkedhetünk velük (jobb és bal irány)
Felvételi módban a négy gomb mindegyikének külön funkciója van, amit a rájuk nyomott ikonok is jeleznek. Ezek a következők:
– fel: expozíció-kompenzáció, automatikus expozíció-sorozat, vaku teljesítmény kompenzáció
– le: Fn, vagyis funkciógomb. Alapértéken az expozíció utáni gyors képvisszajátszásra használható, de a menüben egyedi funkciókat is hozzárendelhetünk (érzékenység, fehéregyensúly, fénymérési mód, AF mód, intelligens expozíció)
– balra: önkioldó módok, melyek 2 és 10 mp-es, illetve 3 képig tartó 10-10 mp-es beállítások lehetnek.
– jobbra: vaku üzemmódok (automatikus, automatikus/vörösszem csökkentéssel, derítő vakuzás, lassú szinkron/vörösszem-hatás csökkentéssel).
(9) Sorozat/törlés gomb: felvétel módban a sorozatmódok választhatók ki ezzel a gombbal (kikapcsolva, normál sorozat, korlátlan sorozat).
Lejátszás módban a tárolt fényképek és videók törlésére használható (egy kép törlése, több kép törlése, összes kép törlése).