Kipróbáltuk: Nikon Z 6 – teszt

0

AF, sorozat, videó

Fókusz

A fókuszmező mérete többféle is lehet, bár igazság szerint négyféle méret közül választhatunk (széles nagy, széles közepes, kis területű, tűfok méretű), ezen kívül több mezőt magába foglaló széles is választható (illetve folyamatos autofókusz módnál dinamikus, több mezős is).

A Z 6 szenzorán 273 fázis-különbség érzékelő fókuszterület található, amely a képmező 90%-át fedi le. Bár ez számszerűen kevesebb, mint a Z 7-nél, a kiválasztható fókuszpozíciók nem csökkentek, azaz használat során nem érződik a kevesebb fázis-különbség érzékelő. A Nikon a DSLR gépeinek LiveView módjánál eddig nem brillírozott gyors élességállítással, ezért is volt érdekes kérdés, hogy vajon a tükör nélküli rendszerénél mihez kezdett a japán gyártó.

Nos, szép munkát végeztek, hiszen a fókusz sebessége jó, noha láttam már ennél gyorsabb élességállítást is, lassúnak azért semmiképpen nem nevezném. Tény, hogy ez a gép is képes oda-vissza keresgélni, ha nincs megfelelő kontraszt a témán, de ilyen ritkán tapasztalható, többnyire tudja a váz, merre kell keresgéljen – hála a fázis-különbség érzékelő fókuszmezőknek.

Más a helyzet, ha nem léptetőmotoros, hanem SWM motoros objektívet használunk adapteren keresztül. Az alábbi videóban a Nikkor AF-S 85mm f/1,4G objektív fókusz sebessége látható az FTZ adapteren keresztül (az adapter még nem a kereskedelmi forgalmazásra kerülő végleges változatú volt):

Az automatikus élességállítás széles mezőn, kis területen, illetve igen apró területen is végezhető, előbbinél arcfelismerés is használható.
Az autofókusz érzékenységét a Nikon -2 Fé-ben adta meg, amely olyan megvilágításban történő fókuszálást jelent, ahol a helyes expozíciót ISO100 érzékenységnél és f/2,8 fényerőn 30 mp-es záridő adja. Ez egyébként kétszer jobb érzékenység, mint amit a Z 7 tud.

Lehetőség van a fókuszmező kiválasztására külön fekvő és külön portré állásban tartott gépnél.
Az érintésérzékeny LCD-nek köszönhetően a fókuszmező könnyedén áthelyezhető a kijelző megérintésével, arra azonban sajnos nincs lehetőség, hogy ha a gépet magunk elé emeljük és az elektronikus keresőt használjuk, akkor is válthassunk fókuszpontot az LCD végigsimításával. Ilyen esetben csak a joystick használható, ami viszont kissé lassú megoldás, ha nagy területen kell átmozgatnunk a fókuszpontot.

Gyenge megvilágításnál zöld színű AF segédfényt is aktiválhatunk, ami néhány méteres távolságig nyújt segítséget a fókuszrendszernek.

Kézi élességállításnál a fókuszmező alatti rész kb. 10×-es mértékben nagyítható ki, ami kiváló részleteket mutat ahhoz, hogy élességet állítsunk.

Bár nem a fókuszáláshoz tartozik, de érdemes azért megemlíteni, hogy teljes redőnyzár mellett elektronikus első redőny mód is elérhető, ahol az első redőny folyamatosan nyitott állapotú, ennek funkcióját a szenzor elektronikus zárja valósítja meg. Mivel az első redőnynek ilyenkor nem kell lefutnia, így jóval kisebb mechanikai sokk (rezgés) éri a vázat. Erről bővebben a Különlegességek oldalon írunk.

Sorozat

Sorozatból többféle sebesség is elérhető, választhatunk 1 és 5 kép/mp között a lassabb módnál, illetve elérhető nagy sebességű módban 5,5 kép/mp, valamint nagy sebességű kiterjesztett módban 9 kép/mp (14 bites RAW esetén) és 12 kép/mp (12 bites RAW esetén) is. Kiterjesztett módnál a fókusz és fénymérés rögzített, illetve a villódzás mentesítés is hatástalan.
A belső puffer 15 RAW képnek kínál tárhelyet, de a gyors XQD kártyának köszönhetően ennél akár hosszabb sorozat is készíthető lassulás nélkül. Természetesen ha a puffer telítődik, a sorozat nem áll le, csupán a kártya írási sebességének függvényében belassul.

Különleges sorozatok között automatikus expozíció sorozatot, vaku sorozatot, fehéregyensúly-sorozatot és aktív D-Lighting (dinamika korrekció) sorozatot is találunk, ezen kívül van lehetőség időzített felvételkészítésre és fókuszléptetés sorozatra is. Automatikus expozíció sorozat 2-9 kép hosszban, 0,3-3 Fé lépésközökkel és akár önkioldóval is készülhet.

Időzített felvételkészítésnél pontosan megadhatjuk a start időpontját és a képek közötti időt is, másodperc pontossággal. Választható itt néma fényképezés (elektronikus zár) és expozíció símítás is).

Talán a különleges sorozatokhoz sorolhatjuk a HDR módot is, hiszen arra is van lehetőség, hogy a forrás képeket is lementse a gép.

Az önkioldó beállításoknál maradt a 2, 5, 10 és 20 mp-es késleltetés.

Videófelvétel

Felbontások tekintetében a Z 6 ugyanazt kínálja videofelvételkor, mint a Z 7, azaz a legnagyobb felbontás Ultra HD. A képfrissítés ebben a felbontásban 24, 25 vagy 30 kép/mp lehet, míg Full HD felbontásban 24, 25, 30, 50 és 60 kép/mp is, sőt 100 és 120 kép/mp is elérhető.

A teljes képkockához képest sem Ultra HD, sem normál képváltási sebességű Full HD felbontásban nem végez képkivágást a gép videofelvételnél, ez alól a 100 és 120 kép/mp-s nagy képfrissítésű Full HD videó sem kivétel, szemben a Z 7-tel, ahol ilyen esetben elég jelentős, mintegy 1,5×-es képkivágással kell számolnunk. A képminőség remek, Ultra HD-ben is szép részletgazdagságot kapunk, de természetesen a dinamika átfogás kissé alacsonyabb, így az árnyékos részek hamarabb bebuknak, illetve a csúcsfényeknél is könnyebben jelenik meg kiégés (lásd a lenti fotó és videó képkockáknál a jobb felső sarokban a bádoggal burkolt toronycsúcsot).

A felvételek hossza egységesen max. 29 perc 59 mp lehet, a fájltípus MOV vagy MP4.

A 100 és 120 kép/mp-es Full HD videók normál és slow-motion (4×-es illetve 5×-ös lassítás 24, 25 vagy 30 kép/mp-cel lejátszva) felvételként is elmenthetők, utóbbi esetben max. 3 perc rögzíthető.

FullHD felbontásban a mozgóképek tömörítési minősége kétféle lehet: High (magas, 50 és 60 kép/mp-nél 56 Mbps, 30 kép/mp és alatta 28 Mbps), és Normal (50 és 60 kép/mp-nél 28 Mbps, 30 kép/mp és alatta 14 Mbps). Full HD 100 és 120 kép/mp-nél, valamint UltraHD felbontásnál nincs tömörítési fok választási lehetőségünk, itt 144 Mbps a maximális sávszélesség.

Megkapjuk a nyers videojel HDMI kimeneten való továbbításának lehetőségét is, ráadásul akár UltraHD felbontásban is, 10 bites, 4:2:2 kvantálással, így a kártyára mentett tömörített módokkal szemben külső felvevő esetén jobb minőségben is dolgozhatunk. Arra is van lehetőség, hogy N-Log fájlt mentsünk.

A hangfelvételre a beépített sztereó mikrofont, vagy külső mikrofont alkalmazhatunk, ráadásul nem csak vezetékeset, de akár az ME-W1 Bluetooth mikrofont is.

A mikrofon jelszintje lehet automatikus, vagy 20 fokozatban manuálisan beállított. Kérhetünk csillapítást is, illetve ha nincs szükség hangra a beépített mikrofon letiltható. Érdekes funkció a mikrofon felvételi frekvenciatartományának megadása, amely lehet teljes, vagy csak az emberi beszédnek megfelelő középtartományra korlátozott. A videó menüben szélzaj szűrés bekapcsolására is módunk nyílik.

A videofelvétel az exponáló gomb melletti külön gombbal indítható, de ezt megelőzően a gépet a hátul lévő kapcsolóval át kell állítani videó módba.
A felvétel ugyanabban a módban veszi kezdetét, amelyet a fotózáshoz beállítottunk, és közben jórészt ugyanazok a beállítások használhatók. P módban csak az expozíció kompenzáció, S módban a záridő és az exp. kompenzáció, A módban a rekesz és az exp. kompenzáció, M módban pedig a rekesz/záridő és az érzékenység is állítható a felvétel folyamán. Az érzékenység teljes tartománya elérhető mozgókép módban is, így akár ISO204800-zal is filmezhetünk. Az érzékenységet a gép választja meg, de M módban van lehetőség rögzített, általunk beállított érzékenység használatára is.

Videó rögzítés alatt működik a fénymérés és az autofókusz is, illetve át is helyezhetjük a felvétel közben a fókuszmezőt. Az átfókuszálás gyorsan megy végbe, de van lehetőség több lépésben is lassabb fókuszálás választására.

Felvétel közben módosítható az expozíció kompenzáció, illetve rekesz-előválasztás és manuális módokban a rekeszérték is. Igazán jó lehetőség, hogy a fent említett módosítható paraméterek közvetlenül az LCD érintésével állíthatók, így pl. anélkül módosíthatjuk videorögzítés közben a rekeszt, hogy az elülső tárcsa hangja csúnyán belehallatszana a felvételbe.