Visszatekintő – 2021

0

Fényképezőgépek


A fényképezőgépekről készült tesztjeinket külön itt nem linkeljük, de ezek elérhetők a cikkben található linkeken új ablakban megnyíló bejelentés részletes hír jobb oldali hasábjában, a kapcsolódó hírek/cikkek dobozban.

Kompakt fényképezőgépek

Különleges kompaktok:

Noha a kompakt fényképezőgépek piaca szinte teljesen leült, néhány érdekességgel azért jelentkezett két gyártó: a Canon és a Fujifilm.

A Canontól egy nem is igazán kompakt fényképezőgépnek, inkább fotórobotnak nevezhető termék jelent meg. A Canon PowerShot PX külsőre egy biztonsági kamerának tűnhet, bár azt ritkán helyezzük az asztalra. A körbe forogni képes és fel-le is mozgó kamera automatikusan képes felismerni az izgalmas helyzeteket, amelyekről fotókat készít. A tulajdonos pedig okostelefonján nézheti végig az érdekesnek talált pillanatokat, amikből a legjobbakat el is mentheti.

Ezen kívül két beépített nyomtatóval ellátott, úgynevezett digitális instant fényképezőgép is megjelent a Canon és a Fujifilm műhelyéből. A Canon Zoemini S2 és a Fujifilm instax mini Evo is fix gyújtótávolságú, azaz nem zoomos objektívvel dolgozik, a képekből pedig kis méretű papírképeket képesek készíteni.

Bár egy vízálló kompakt is megjelent idén a Ricohtól, azt csak az ázsiai piacon forgalmazzák.
Gyakorlatilag tehát kijelenthetjük, hogy 2021-re teljesen kihaltak az ultrazoom kompaktok és a vízálló kompaktok is, bár előbbinek még lehetne létjogosultsága, hiszen az okostelefonok nem tudnak még komoly tele tartományban dolgozni (sőt, az 50mm környéki telefotónak csúfolt kamerás telefonok is ritkák még), a vízálló kompaktok kiváltására már egyértelműen léteznek okostelefonok – jóllehet, ezek csak vízállóak, de nem kimondottan ütésállóak. A piac azonban kegyetlen, így ami nem izgalmas, az nem is fogy. A gazdaság pedig nem tolerálja azokat a termékeket, amelyeken annyi haszon sincs, hogy fedezze a fejlesztési, gyártási, logisztikai és a humán erőforrások által támasztott pénzügyi igényeket, így ezek bizony kötelező jelleggel kikopnak a piacról.

Mondhatjuk, hogy a prémium kompaktok is erre a sorsra jutottak, ám van még egy utolsó mohikán, méghozzá ugyanaz a gyártó, aki a tükörreflexeseit is még lélegeztetőgépen tartja, ez pedig a Ricoh.
Tőlük egy új objektívvel szerelt, APS-C szenzoros prémium kompakt jelent meg 2021-ben, a Ricoh GR IIIx, a 26,1 mm fizikai gyújtótávolságú, egy kisfilmes 40mm-es látószögét kínáló objektív a standard perspektívához közelebb eső leképezést kínál. Emiatt lehet szeretni is, de lehet legyinteni is rá, miszerint még egy szokványos utcaképre, vagy városi fotózásra se lesz alkalmas. Valószínű nem is fogy belőle sok, jövőre pedig már ilyen se kerül a listánkra, pedig tavaly még a Fujifilmtől és a Sonytól is tudtunk mutatni ebben a szegmensben újdonságot…

Tükörreflexes (DSLR) vázak

Talán sokak számára meglepő, de 2021-ben sem a Canon, sem a Nikon nem mutatott már be új tükörreflexes gépet. Aki pedig tájékozottabb a fotós piacon, jól tudja, hogy ez a két gyártó már teljes erőbedobással a full-frame tükör nélküli szegmensére koncentrál és már a belépőszintű, alacsonyabb árával nagyobb tömegeket megcélzó DSLR-eket sem fejleszti.
A Ricoh tulajdonában lévő Pentax fejlesztőcsapata azonban kitart amellett az állásfoglalásuk mellett, hogy ha valaki át is tér a tükörnélküliekre, majd úgyis visszatér a tükrösökhöz. Ezt a nyakatekert indokot pedig igyekeznek is szem előtt tartani és valami fejlesztést felmutatni a DSLR fronton.
Jóllehet, pont a Pentax az a gyártó, akiről nehéz úgy nyilatkozni, hogy brutális tempóban, hihetetlen innovációkkal fűszerezve önti magából az újabbnál újabb tükörreflexeseket.
A valóság sajnos pont fordított: elképesztő lassan készül el egy-egy új termék és a fejlesztés sem túl mély.
A gyártó még 2020-ban beharangozta a az APS-C szenzoros csúcs DSLR-ének fejlesztését, és még abban az évben hivatalosan meg is jelentek a főbb képességei, mégis még 2021. év elején is arról írtunk, hogy késik a piacra kerülés. Végül márciusban a gyártó kinyilatkoztatta, hogy hivatalosan elstartol a Pentax K-3 Mark III értékesítése.

Noha ez tényleg egy 2020-ról átívelő történet, annyit mindenképpen megérdemel a Pentax, hogy itt, a DSLR-ek szegmensében megemlékezzünk róluk, hiszen ha nem tennénk, úgy tűnne, hogy egyáltalán nincs már gyártó, aki ilyet fejlesztene – még akkor is, ha idén valójában tényleg nem fejlesztettek semmit, ami publikussá vált volna, még úgy sem, hogy bejelentettek volna egy fejlesztést…

Tükör nélküli (MILC) vázak

Az már tavaly is látszott, hogy a legjobban a tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek szegmense pörgött, ez a lendület pedig nem is hagyott alább, idén is sok új MILC jelent meg. Persze a chiphiány miatt hiába történt meg néhány komolyabb bejelentés is (lásd Canon EOS R3 és Nikon Z 9), ezek csak nagyon lassan, hosszú várakozás után kerülhetnek a fotósok karmai közé. A Nikon Z 9 forgalmazása pl. még a mai napig nem indult el.

De nézzük szép sorjában, kezdjük a mikro NégyHarmados rendszerrel.

Mikro NégyHarmad (mFT):

A Panasonic és az Olympus által létrehozott mikro NégyHarmados rendszer évekig jelentős fejlesztéseket mutatott, 2021-ben azonban sajnos azt láttuk, hogy csak pang ez a terület.
Az Olympus – azóta OM System – egyetlen új vázzal jelentkezett, a nem túl izgalmas, bár utazó fényképezőgépnek mégis kiváló PEN EP7-tel.
A Panasonic sem vitte túlzásba, tőlük is egy új váz jelent meg, a videózásra kihegyezett GH5 modell második kiadása, a GH5 II, amely élő videóközvetítések lebonyolítására is használható, de új videós képességeket is hozott.

APS-C szenzorral:

Az APS-C szenzoros MILC-ek szegmensében a Canon, a Fujifilm és a Nikon van jelen, előbbi egy kicsit mostoha módon, ugyanis egyetlen terméket tudunk csak a Canon polcáról levenni, amire valahogy rá tudjuk akasztani, hogy idei újdonság, ez pedig az EOS M50 Mark II, ami valójában már tavaly októberben hivatalosan megjelent, de idén került forgalomba Európában.
A Canon EOS M50 Mark II ugyanazt a 24 Mpixeles APS-C szenzort használja, mint elődje, de szemérzékelést már videofelvételnél is használhatunk. A frissített gép továbbra is 4k Ultra HD videókat tud rögzíteni, max. 25 kép/mp-cel, de immár függőleges orientációval is.
Más újdonság az EOS M rendszerben nem jelent meg és látható, hogy ez sem valami elképesztő fejlesztés. Objektív fronton sincs előrébb lépés, ugyanúgy viszonylag szűk a paletta. Könnyen gondolhatjuk azt, hogy a Canonnak már más tervei vannak az APS-C MILC rendszerrel, talán jövőre bemutatják az első RF bajonettes APS-C szenzoros MILC-üket – mert valljuk be, nincs sok értelme gyártón belül két teljesen eltérő bajonettel fenntartani két MILC rendszert.

A Fujifilm lelkesen kitart az APS-C szenzoros X rendszere mellett, így idén két új géppel is meglepte a fujis fotósokat, egyik a jelenlegi legnagyobb felbontású, de nem stabilizált, 26 Mpixeles, X-Trans 4 szenzorral szerelt Fujifilm X-E4, ami könnyen hordozható kompakt vázba került, másik a ráncfelvarráson átesett X-T30 II, ami hatékonyabb témakövető AF-t és jobb felbontású LCD-t kapott, illetve elődjénél hosszabb – ám ugyanolyan sebességű – sorozatok készíthetők vele.

A Nikon egy izgalmas, retro külsejű géppel jelentkezett, ez lett a Nikon Z fc, amely a korábbi APS-C szenzoros Nikon Z 50-nél jóval előrébb mutat – igaz, szenzorstabilizálás sajnos ebbe a gépbe se került.

Full-frame és nagyobb szenzorral:
Mint látni fogjuk, 2021-ben is a full-frame szenzoros MILC-ből jelent meg a legtöbb, bár a tavaly nagyon aktív Panasonic idén nem hozott ebben a szegmensben újdonságot.
Pörgött viszont a Canon és a Nikon is, de a Sony is megmutatta, hogy egyáltalán nem fél kihívóitól és bizony őt is komolyan kell még venni.

A Canon és a Nikon is egy-egy kőprofi sportfotós géppel jelentek meg, a Canon EOS R3 visszafogottan lépett előrébb 24 Mpixeles felbontásra (az EOS-1D X Mark III tükrös 20 Mpixeléről), viszont 6k RAW videózásra is alkalmas, míg a Nikon Z 9 nem cicózott, rögtön 45 Mpixeles felbontást kínál, ahol tudja a 30 kép/mp-es sorozatot, de 11 Mpixeles felbontásban 120 kép/mp-cel is megbirkózik.
Hasonlóan csúcskategóriás sportfotós gép lett a Sony Alpha 1, amely 50 Mpixeles felbontással kínál 30 kép/mp-es sorozatot. A témakövető fókuszrendszerek mindhárom esetben képesek felismerni a játékosokat, sportolókat, illetve ezen kívül járműveket is, ezeket pedig a képmező bármelyik részén tudják követni – szemben a DSLR-ekkel, amik a képmező csak egy szűk, belső részén tudnak témakövetéssel élni.
A Canon EOS R3 és Nikon Z 9 beépített portrémarkolattal rendelkezik, a Sony Alpha 1 viszont maradt kis méretű, nem erőlteti az integrált portrémarkolatot.

A Sonytól érkezett még idén a 33 Mpixeles felbontású hibrid modellje, a Sony Alpha 7 IV amely fotózásra és videózásra is kiválóan alkalmas, témakövető AF rendszere állatokat is képes felismerni, 10 kép/mp-es sorozat sebessége pedig természetfotózáskor is jól jön.

A Sigma nevét látva, hallva elsősorban az objektívjei jutnak eszünkbe, pedig fényképezőgépeket is gyártott és gyárt is. Idén jelent meg tőle a 61 Mpixeles felbontást kínáló, apró méretével és markolat nélküli kialakításával azonban inkább videózásra előnyös Sigma fp L.

A Fujifilm tartja magát ahhoz az elképzeléshez, hogy nincs szükség full-frame szenzoros MILC-re, ha egyszer lehet rögtön középformátumút is készíteni – jóllehet, a GFX sorozatban nincsenek olyan gépek, amikkel fejfájás nélkül nekiindulhatnánk egy gyors sorozatokat igénylő fotózásnak. Itt inkább az extra nagy felbontásra helyezik a hangsúlyt. E rendszer termékei viszont mind méretükben mind árukban a full-frame modellek felett járnak, így nem csoda, hogy kevés fotóst tudnak maguk mellé állítani.
Idén két modellel jelentkeztek, a 100 Mpixeles felbontású GFX 100S és az 50 Mpixeles GFX50D utódja, a GFX 50S, amelyek közös tulajdonsága a szenzor eltolással lehetővé tett extra nagy felbontású mód lehetősége.