Visszatekintő – 2022

0

Fényképezőgépek


A fényképezőgépekről készült tesztjeinket külön itt nem linkeljük, de ezek elérhetők a cikkben található linkeken új ablakban megnyíló bejelentés részletes hír jobb oldali hasábjában, a kapcsolódó hírek/cikkek dobozban.

Kompakt fényképezőgépek

Különleges kompaktok:

A Ricoh már évek óta meghatározó szerepet játszik a 360 fokos látószögű, gombpanorámák és VR videók készítésére is alkalmas készülékek fejlesztésében, 2022 év elején jelent meg a 48 Mpixeles, 1/2″ típusú szenzorral szerelt Ricoh Theta X, amely 60 vagy 15 Mpixeles fényképek/panorámák, illetve 5,7k vagy 4k felbontású VR videók létrehozását segíti.

Szintén a Ricoh háza tájáról érkezett a WG-80 vízálló kompakt fényképezőgép, amely azonban sajnos semmilyen említendő fejlesztést nem mutat ez előző modellel szemben – tehát kb. annyi, mintha meg sem jelent volna.

A Sony nagy meglepetésre egy új kompakt fényképezőgépet is bemutatott idén, a vloggereknek szánt Sony ZV-1F gépet. A 4k UltraHD videózást is kínáló, egyébként 1″ típusú, 20 Mpixeles szenzorral dolgozó, 20mm ekv. gyújtótávolságú, f/2 fényerejű objektívet tartalmazó gép három mikrofonos rendszert tartalmaz, amely így zajcsökkentésre is alkalmas. A szenzormérete alapján a prémium kompaktok közé sorolható ZV-1F-hez Bluetooth-os markolat is kapható.

Tükörreflexes (DSLR) vázak

Évek óta látszik, hogy már a nagy gyártók is csak tükör nélküli rendszereket fejlesztenek, a Nikon idén már ki is nyilatkoztatta, hogy nem fejleszt több DSLR-t.
Ez a szegmens tehát tulajdonképpen már kómában fekszik a lélegeztetőgépen, amelyet még a Ricoh/Pentax tart bekapcsolva – ki tudja még meddig és miért.
De még ők se erőltették meg magukat, mindösszesen egy új APS-C-s vázat mutattak be, abban sem volt semmilyen fejlesztés.

A kissé újragondolt Pentax KF gyakorlatilag a hat évvel ezelőtti, 2016-os Pentax K-70 képességiet hozza, immár kihajtható LCD-vel. A gép 24 Mpixeles felbontása és a fókuszrendszere is változatlan.

Tükör nélküli (MILC) vázak

A cserélhető objektíves gépek piacát a tükör nélküli gépek uralják, ezekből jelent meg a legtöbb újdonság is.
Haladjunk szenzorméret alapján, kezdjük a mikro NégyHarmados rendszerrel.

Mikro NégyHarmad (mFT):
A relatíve kis szenzorával a mikro NégyHarmados rendszer főként a természetfotósoknak lehet csábító, hiszen kis mérettel és tömeggel érhetők el komoly teleobjektívek. Persze a több mint 10 éves rendszer ma már mindenféle típusú objektívet kínál, így az ultranagy látószöget kedvelő utazó fotósok is megtalálják a számukra ideális kombinációt gép és objektív terén is.
2022-ben ez a rendszer három új vázat kapott, a korábban Olympus néven futott E-M1 és E-M5 szériák kaptak új tagot a friss OM System név alatt, ezek közül az OM System OM-1 az, ami igazán figyelemre méltó, hiszen rétegelt, hátsó megvilágítású szenzort kapott – igaz, a felbontás maradt 20 Mpixel.
Emellett az OM System OM-5 jelent meg, amely a korábbi OM-D E-M5 Mark III és E-M1 gépek képességeit ötvözi.

A Panasonic viszont a fotózás és videózás terén is kiemelkedő képességű Panasonic Lumix GH6-ot mutatta be, amely a mikro NégyHarmados rendszer eddigi legnagyobb felbontását hozta el: 25 Mpixelt.

APS-C szenzorral:

A Canon korábban az EOS-M rendszerrel képviseltette magát az APS-C szenzoros tükör nélküli gépek szegmensében, de 2022-ben a full-frame MILC-eivel megjelent RF bajonettre mutatott be két új APS-C-s gépet – ez egyben azt is jelzi, hogy az EOS-M rendszernek gyakorlatilag vége.

A Canon EOS R7 32,5 Mpixeles szenzora stabilizált, míg a kedvezőbb árú Canon EOS R10-be stabilizálás nélküli 24 Mpixeles szenzor került.

A Fujifilm X rendszere 2022-ben három új vázat kapott, a 26 Mpixeles rétegelt szenzorral készülő, videózásban is kiváló képességű, felső kategóriás Fujifilm X-H2s-t, az APS-C szenzoros fényképezőgépek között csúcsfelbontásúnak számító Fujifilm X-H2-t és a kisebb vázba került, de ugyanúgy 40 Mpixeles szenzoros Fujifilm X-T5-öt.

2021-ben a Nikon is beadta a derekát és elkészítették az első APS-C szenzoros MILC-üket, a Z 50-et, amelynek testvérmodellje, a Nikon Z 30 debütált 2022-ben. A főbb képességekben hasonlóan teljesítő gépet elsősorban a digitális tartalomgyártóknak, vloggereknek kínálják, így elektronikus kereső nem került rá, viszont 4k UltraHD felvételt 125 percig is képes rögzíteni.

Full-frame és nagyobb szenzorral:

A full-frame szenzoros gépek terén érdekelt gyártók között nagyon érdekes helyzet alakult ki, ugyanis voltak komoly előrelépéseket felmutató márkák, de volt olyan is, amelyik a 2022-t kvázi teljesen kihagyta.

A Canon két módosított, vagy ha úgy tetszik frissített gépet mutatott be, amelyek a korábbi full-frame szenzoros MILC-einek, az EOS R5-nek és EOS R6-nak a továbbfejlesztett változatai. A Canon EOS R5C az EOS R5 videós képességeit bővítette azáltal, hogy aktív (ventilátoros) hűtéssel rendelkezik, így korlátlan ideig rögzíthetünk 8k 60 kép/mp képfrissítésű videókat is, de már támogatja a Cinema RAW Light videók belső felvételét is.

A Canon EOS R6 Mark II maradt elsősorban a fotós fronton, de igen szép előrelépést mutatott fel, hiszen az EOS R6 20 Mpixel felbontása helyett az R6 Mark II már a napjainkban elvárható minimumot, 24 Mpixelt is tudja, ezen felül elektronikus zárral akár 40 kép/mp sorozatfelvételre is képes.

A fejlesztéseket felmutató gyártók között ott van a német Leica, akik az első 60 Mpixeles gépüket, a
Leica M11-et mutatták be 2022-ben, amely bár nem a hagyományos értelemben vett MILC, de valójában tényleg tükör nélküli gép (de tekintve, hogy távmérős gép, így nincs elektronikus keresője és autofókusszal sem rendelkezik).

Ami elsőre megdöbbentő, az az, hogy a Nikonnak egyáltalán nem volt új full-frame szenzoros gépe 2022-ben. Ennek persze egyszerű oka az, hogy a 2020-ban megjelent belépő kategóriás Z 5, és a felső-közép kategóriás Z 6 és Z 7 második kiadásait követően 2021-ben a profi széria is megkapta a MILC tagját a Z 9 személyében, így valójában már nem maradt űr, ahol a Nikon ne kínálna már egy jól átgondolt vázat a full-frame MILC fronton, vagyis nem volt oka új terméket bejelenteni.

A Sony viszont frissítette a 2019-ben kiadott, nagy felbontású, 60 Mpixeles Alpha 7R IV-et, a 2022-ben bejelentett Sony Alpha 7R V váz tovább viszi ezt a felbontást, de fókuszrendszere már mélytanulásra képes mesterséges intelligenciával támogatott, így még precízebbé vált az emberi alakok felismerése, de a témafelismerés több új alannyal is bővült, így járművekkel és rovarokkal is. Bővült a videós képesség is, akár 8k UltraHD-ben is rögzíthetünk. Természetesen a gép megkapta a legmodernebb elektronikus keresőt, így a felbontás már 9,4 millió képpont.