Visszatekintő – 2022

0

Objektívek, összefoglalás


Ahogy már a bevezetőnkben írtuk, az objektívek területén nem csak az eddigi nagy gyártókat (Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus/OM System, Panasonic, Sigma, Sony, Tamron), hanem a kisebb volumennel dolgozó, mégis ma már meghatározó – harmadik félnek tekinthető – gyártók kínálatából is szemezgettünk, méghozzá azokat az objektíveket említjük meg, amelyek autofókuszt is kínálnak. A csak kézi élességállítású objektívekből még sokkal több létezik, ilyet a 7Artisans, TTArtisan, Venus Optics gyárt leginkább, de vannak további kis gyártók is, illetve kézi élességállításúak a kifejezetten filmkészítéshez tervezett ún. Cine objektívek is – ezekről sem ejtünk most itt szót.
Mivel objektívből sokkal több jelent meg és jelenik meg évről évre, mint fényképzőgépből, így ezeket a termékeket csoportosítva, de csak felsorolás jelleggel mutatjuk be.

Az általunk az objektívekről készített tesztek, illetve tesztfotók a hírek megnyitását követően a jobb oldali hasábban jelennek meg a kapcsolódó hírek/cikkek dobozban.

Nézzük tehát a 2022-ben megjelent autofókuszos objektív újdonságokat, elsőként a tükörreflexesekhez készültekkel kezdjük, ezt követően tárgyaljuk a MILC-ek objektívjeit.

DSLR-ek új objektívjei

A tükörreflexesekhez megjelent új, autófókuszos objektívek alapján is egyértelműen látszik, hogy milyen folyamatok zajlanak a DSLR piacon.

APS-C szenzoros gépekhez:

Semmi – no comment.

Full-frame szenzoros DSLR-ekhez:

Pentax-D HD FA Macro 100mm f/2,8 ED AW

MILC-ek új objektívjei

A haldokló DSLR szegmens után következzenek most az egyre népesebb tábort magáénak tudó tükör nélküli fényképezőgépekhez készült új objektívek.

Mikro NégyHarmados rendszerhez (mFT):

A MILC-eket megalkotó Panasonic és ex Olympus (most OM System) nyílt rendszere a mikro NégyHarmad, amely egy picit indokolatlanul kevés hangsúlyt kap. A Panasonic részéről ez valahol érthető, ők komolyabb piacot látnak a full-frame világban, az OM System esetében azonban nincs más magyarázat: a szűkülő piac egyre kevesebb fejlesztést tesz lehetővé.
Az mFT bajonettre azért így is készült két-két új objektív, így még ne temessük a rendszert!

M.Zuiko Digital ED 40-150mm f/4 PRO
M.Zuiko Digital ED 12-40mm f/2,8 II PRO

Panasonic Leica DG Summilux 9mm f/1,7 ASPH
Panasonic Leica DG Vario-Elmarit 12-35mm f/2,8

APS-C szenzoros MILC-ekhez:

A Fujifilm töretlenül fejleszt az APS-C szenzoros X rendszeréhez, de az új Canon és Nikon gépek is igénylik az új objektíveket. Igaz, utóbbihoz nem jelent meg 2022-ben új dedikált objektív. Nem úgy a Sony E bajonettre, amely kvázi reneszánszát éli a full-frame évekig tartó elsőbbsége után.
Látványos, ahogy a Tokina felismerte a MILC-ekben rejlő lehetőségeket és elkezdett rájuk fejleszteni. Kár azonban, hogy az öt újdonságból négy csak kézi élességállítást támogat.
A Tamron viszont nem adott ki új objektívet, csupán néhány korábbinak adta ki Fujifilm X bajonettes változatát.

Canon RF-S 18-45mm f/4,5-6,3 IS STM
Canon RF-S 18-150mm f/3,5-6,3 IS STM

Fujinon XF 18-120mm f/4 LM PZ WR
Fujinon XF 30mm f/2,8 R LM WR Macro
Fujinon XF 56 mm f/1,2 R WR
Fujinon XF 150-600mm f/5,6-8 R LM OIS WR

Sony E PZ 10-20mm f/4 G OSS
Sony E 11mm f/1,8
Sony E 15mm f/1,4 G

Tokina atx-i 11-18mm f/2,8 E
Tokina SZ 33mm f/1,2 MF
Tokina 300mm f/7,1
Tokina 600mm f/8
Tokina 900mm f/11

Viltrox AF 13mm f/1,4 X
Viltrox AF 75mm f/1,2 Pro

Yonguo YN 16mm f/1,8 S DA DSM

Full-frame szenzoros MILC-ekhez:

Nem kérdés, hogy a full-frame szenzoros MILC-ek kapták a legtöbb újdonságot és ezen a téren a fényképezőgép gyártók is kitettek magukért: a Canon és a Nikon is öt-öt újdonságot mutatott be 2022-ben, igaz, utóbbinál egy kivételtől eltekintve mind fix nagytele, amire szűkebb az igény.
Érdekes viszont, hogy bár a kínálat jól láthatóan bővül, még mindig nincs halszem objektív.
A Sony viszont kicsit visszavett a lendületből ezen a szegmensen, hiszen csak két új modellt mutatott be, abból is az egyik „csak” egy frissített változat.
A Sigma még mindig jó helyen áll a 2022-es négy új objektívével, a Tamron viszont csupán egyetlen új modellt hozott a full-frame MILC-ekre.

AstrHori AF 85mm f/1,8

Canon RF 15-30mm f/4,5-6,3 IS STM
Canon RF 24mm f/1,8 Macro IS STM
Canon RF 135mm f/1,8 L IS USM
Canon RF 800mm f/5,6L IS USM
Canon RF 1200mm f/8 L IS USM

Meike AF 85mm f/1,8 FE

Nikkor Z 17-28mm f/2,8
Nikkor Z 400mm f/2,8 TC VR S
Nikkor Z 400mm f/4,5 VR S
Nikkor Z 600mm f/4 TC VR S
Nikkor Z 800mm f/6,3 VR S

Panasonic Lumix S 18 mm f/1,8

Samyang AF 35mm f/1,4 FE II
Samyang AF 85 mm f/1,4 FE II
Samyang AF 135mm f/1,8 FE

Sigma 16-28mm f/2,8 DG DN | Contemporary
Sigma 20mm f/1,4 DG DN | Art
Sigma 20mm f/2 DG DN | C
Sigma 24mm f/1,4 DG DN | Art

Sony FE PZ 16-35mm f/4 G
Sony FE 24-70mm f/2,8 GM II

Tamron 20-40mm f/2,8 Di III VXD

Tokina SZ 8mm f/2,8 Fish-eye MF
Tokina 500mm f/8 Reflex MF

Középformátumú (Fujifilm GFX) MILC-ekhez:

Fujinon GF 20-35mm f/4

Összefoglalás

A tükörreflexes fronton semmi változást nem hozott 2022, továbbra is csak a Ricoh próbálkozik még a DSLR-ekkel, meglehetősen visszafogottan, hiszen az egyetlen megjelent új gép sem tartogatott semmi izgalmasat. Akármennyire is fáj, el kell fogadni, hogy a tükörreflexesek kora véget ért.

De ugyanez jelenthető ki a kompakt szegmensre, amelyben eddig még a prémium kompaktok valamelyest tartották magukat, 2022-ben viszont egyetlen ilyen gép jelent csak meg és már az ultrazoomokkal sem próbálkoznak a gyártók. Ami pedig a vízálló gépeket illeti: nos, ez már 2021-ben gyakorlatilag véget ért, az idei egyetlen új gép sem új, csak egy kötelező frissítés, érdemi változtatás nélkül.

Az idei évben megjelent újdonságok száma táblázatban összefoglalva tehát az alábbi:

A fényképezőgépek piacát egyértelműen a tükör nélküli fényképezőgépek hajtják, ahol a 2022-ben szinte minden nagy multú gyártó képviseltette magát (leszámítva a Ricoh-t).
Ami meglepő, hogy 2022-ben nem a full-frame, hanem az APS-S volt a húzó szegmens. A Canon tulajdonképpen lecserélte az eddigi EOS M rendszerét és ezzel a szenzormérettel is áttért az RF bajonettre, a Fujifilm pedig töretlenül fejleszti a jobbnál jobb közép- és felsőközép-kategóriás vázait. A Nikon is jelen volt, de visszafogott vehemenciával.
A mikro NégyHarmad terén a Panasonic megint csak nem volt túl tevékeny, egyetlen mikro NégyHarmados vázat tudott csak felmutatni, az OM Digital ezt duplázta, ők két új OM System géppel bővítették az m4/3 rendszert.
A full-frame szegmensben a Canontól kaptuk a legtöbb újdonságot, a Panasonic és a Nikon viszont nem mutatott be új gépet.

Az objektívek terén 2022-ben a Canon átvette a vezetést hét új objektívével, mögötte a Nikon, majd a Sigma és Sony tolja saját szekerét. A Tamron viszont nagy csalódás az egyetlen új objektíve miatt.

A 2022-es év megerősítette az eddigi tendenciákat, de nagyon nagy változásokat nem hozott. Pörög a MILC, döglött a kompakt és DSLR, a Canon, Nikon Sony a legerősebbek, mögöttük pedig a Fujifilm, majd a futottak még kategóriában az OM System és Panasonic gépek találhatók. Mindenki maradt az eddigi helyén, talán a Tamron az, aki meglepetést okozott, de jövőre ők is hozhatnak több újdonságot.
De egy gyártóról még nem szabad messzemenő kövekteztetést levonni, ami fontos, az a trend, az összes gyártóé!
Ez pedig azt mutatja, hogy az összes felsorolt gyártóra vonatkoztatva kevesebb az új termék (fényképezőgép és objektív is), mint 2021-ben volt.

címlapkép: Freepik/diloka104